uitgaan

15 mei 2017, 09:09

Uniek project van Toonkunstkoor Bekker en Gruno’s Postharmonie met 150 musici

Uniek project van Toonkunstkoor Bekker en  Gruno’s Postharmonie met 150 musici

Op zaterdag 20 en zondag 21 mei a.s. is in De Oosterpoort te Groningen en in de Nicolaïkerk te Appingedam bijna 250 jaar muziekgeschiedenis te beluisteren. Gruno’s Postharmonie Groningen (107 jaar oud) en Toonkunstkoor Bekker (140 jaar) vinden elkaar in een programma, waarin de Ceciliamis van de Franse componist Charles Gounod centraal staat.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Deze mis werd geschreven ter ere van Sint Cecilia, de beschermheilige van de muziek. Voor het eerst uitgevoerd in 1855, daarna nog maar zelden, omdat er een groot orkest en een groot koor voor nodig zijn. En daar ontstond deze bijzondere samenwerking, Toonkunstkoor Bekker en Gruno’s Postharmonie, twee Groninger verenigingen pur sang, zien het als een uitdaging, om met een drietal vocale solisten de mis te gaan uitvoeren, voor Stad en Ommeland een uniek project met medewerking van ruim 150 musici.

 

Gruno's Postharmonie
Gruno's Postharmonie

Op zaterdagavond 20 mei in De Oosterpoort, aanvang 20.15 uur, worden enkele delen uitgevoerd van de mis, aangevuld met stukken waaruit blijkt dat beide organisatoren in staat zijn over hun muzikale grenzen heen te stappen. O.a. een openingsfanfare, An American in Paris van George Gershwin,  een medley van Andrew Lloyd Webber, een stevige mars en het Hallelujah van Händel, allemaal ingrediënten voor een zeer afwisselend en herkenbaar concert.

 

Op zondagmiddag 21 mei in de Nicolaïkerk, aanvang 15.00 uur, zal de gehele Ceciliamis worden uitgevoerd.

St.Cecilia
St.Cecilia

De vaste dirigent van Toonkunstkoor Bekker is sinds 2008 Geert-Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen. Onder zijn leiding zong Bekker grote werken als het Requiem van Mozart, de Messiah van Handel, en uiteraard ook de Matthäus-Passion van Bach.

 

De dirigent van Gruno’s Postharmonie is Peter Kleine Schaars. Tot mei dit jaar de chef-dirigent van de Marinierskapel en vanaf heden de chef-dirigent van het Trompetterkorps van De Koninklijke Marechaussee.

 

Solisten bij de Ceciliamis van Gounod zijn Claudia Patacca (sopraan), Jeroen de Vaal (tenor) en Jan Willem Baljet (bariton).

 

Kaarten kosten beide dagen € 17,50 en zijn verkrijgbaar via www.gph.nl, aan de kassa van De Oosterpoort en bij de VVV in Appingedam.