uitgaan

05 feb 2018, 10:10

Tienduizend bezoekers kijken meer dan 50 films tijdens IFFR in Groningen

Tienduizend bezoekers kijken meer dan 50 films tijdens IFFR in Groningen

Ongeveer 10.000 bezoekers hebben tijdens het 22ste International Film Festival Rotterdam in Groningen kunnen genieten van meer dan vijftig films. Het festival werd woensdag geopend met de film La Holandesa. Over de rode loper kwamen hoofdrolspeelster Rifka Lodeizen, scenarioschrijver Daan Gieles en producent Danielle Guirguis. Daarna werden er in het Groninger Forum aan het Hereplein, in het Grand Theatre, in Vera en in de Der Aa-kerk tal van andere films vertoond. Traditiegetrouw werd het festival afgesloten met een verrassingsfilm en dat was dit jaar de film Lucky met Harry Dean Stanton. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De filmfavorieten van het Groninger publiek 
Ieder jaar kiest het publiek zijn of haar favorieten door middel van de publieksenquête. De hoogst gewaardeerde film dit jaar is The Guilty van regisseur Gustav Möller. Tweede was de spannende Libanese Oscarkandidaat The Insult. Deze film gaat naar verwachting vanaf 15 februari in première bij het Groninger Forum. Daarnaast scoorde ook Une saison en France goed: het melancholisch portret van vluchtelingen uit Bangui die een beter leven proberen te vinden in Frankrijk. 

Beste Groninger Film 2017 
Tijdens een feestelijke uitreiking in een uitverkocht Groninger Forum met Hadassah de Boer zijn ook dit jaar tijdens het festival de Beste Groninger Films 2017 verkozen. De vakjury koos voor de volgende winnaars: De Stille Beving van Piet Hein van der Hoek ( Beste non-fictiefilm), ChuBeats - Glass Creature van Anton van der Linden (Beste videoclip), Memories wrapped in paper planes van Antonia Rehnen (Beste fictiefilm) en Club Guy & Roni: the road from Happiness van Lex Vesseur (Beste opdrachtfilm). 

IFFR films in première bij het Groninger Forum 
Een aantal van de IFFR-films zijn ook na het festival te zien bij het Groninger Forum. Het gaat om The Florida Project (vanaf 8 februari), The Shape of Water (vanaf 15 februari), Phantom Thread (vanaf 1 maart) en Lady Bird (vanaf 5 april). 

Het 23e International Film Festival Rotterdam in Groningen staat gepland voor woensdag 30 januari tot en met zondag 3 februari 2019. 

Over het International Film Festival Rotterdam (IFFR) 
Het bekende Rotterdamse filmfestival is al jaren de Nederlandse radar voor het signaleren van stromingen, trends en grote talenten in de internationale filmwereld. Het festival heeft een neus voor eigenzinnig werk van jonge regisseurs uit alle hoeken van de wereld maar toont natuurlijk ook de grote successen van andere internationale festivals en ieder jaar doet het festival ook Groningen aan. Kijk voor meer informatie op www.groningerforum.nl/iffr