uitgaan

13 sep 2017, 10:10

NNO trapt het seizoen feestelijk af met bijzonder concert

NNO trapt het seizoen feestelijk af met bijzonder concert

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) trapt vrijdag 29 september in De Oosterpoort het nieuwe culturele seizoen feestelijk af. Op het programma staan werken van Rossini en Moessorgki en het orkest speelt samen met de jonge violist Valeriy Sokolov. Bovendien is er in de foyer een NNO-informatieplein.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het NNO opent het concertseizoen met een groots concert met werken van Rossini, Tsjaikovski en Moessorgski. De Zwitserse held Wilhelm Tell die een appel van het hoofd van zijn zoon schoot, inspireerde Friedrich Schiller tot een toneelstuk, dat vervolgens door Rossini op muziek werd gezet in een opera. Zwitserland was het land waar Tsjaikovski na een rampzalig huwelijk zijn creativiteit hervond. Aan het Meer van Genève voltooide hij in twee weken tijd zijn duizelingwekkend virtuoze Vioolconcert. Volgens een recensent uit die tijd was het onspeelbaar. “Hier wordt geen viool gespeeld, maar geplukt, gerukt en geranseld.” Eén van de meest geprezen uitvoeringen van de laatste jaren is die van de Oekraïense violist Valeriy Sokolov, die tijdens het openingsconcert de vioolpartij voor zijn rekening neemt.

Componist Maurice Ravel was in 1922 de eerste die op het briljante idee kwam om een saxofoon aan het symfonieorkest toe te voegen. Hij deed dat in zijn orkestbewerking van het pianowerk De Schilderijententoonstelling van Modest Moessorgski. Sprookjesachtige taferelen die Moessorgski’s vriend en kunstschilder Viktor Hartmann in olieverf had verbeeld, worden zo treffend verklankt dat u ze vanzelf voor u ziet.

Mahler 4 op cd bij opening

Voor aanvang, in de pauze en na afloop van het concert zijn er in de foyer van De Oosterpoort kraampjes aanwezig met informatie over het NNO. Op deze avond is de bijzondere cd met opname van Mahler 4 (concert uit 2015) te koop. Iedereen die zich aanmeldt als nieuwe Vriend van het NNO, krijgt deze cd gratis mee. Ook zijn er musici aanwezig die iets vertellen over hun instrumenten.

Kaarten voor dit concert zijn te verkrijgen via de-oosterpoort.nl. De hele concertreeks staat op nno.nu.