Cultuur & Uitgaan

NNO brengt reprise van Universe Symphony van Charles Ives

Het Noord Nederlands Orkest NNO brengt aan het begin van de nationale Klassieke Muziekweek op zaterdag 3 november in De Oosterpoort in Groningen zijn concertprogramma met de titel “Hemelbestormers”.


Leestijd: 2 minuten

Onder leiding van chef-dirigent Michel Tabachnik en met medewerking van de vier assistent-dirigenten Joost Geevers, Libia Hernandez, Christian Karlsen en Frank Zielhorst is het concertpubliek getuige van de reprise van de spectaculaire Universe Symphony van Charles Ives.

In concertseizoen 2005-2006 ging het werk bij het NNO voor een enthousiast publiek in première in de serie ‘Grenzeloze Genieën’. Ook nu wordt voor de uitvoering van dit werk medewerking verleend door slagwerkstudenten het Prins Claus Conservatorium en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tevens staan op het programma Griegs onsterfelijke Pianoconcert – met Håkon Austbø op de nieuwe Steinway van het NNO – en Richard Wagners Karfreitagszauber uit Parsifal. Eén uur voor aanvang van de concerten (Groningen 19.00 uur) vindt een gratis lezing plaats.

Hemelbestormers
Voor veel kunstenaars is de natuur een leermeester. Grieg, wiens geliefde Pianoconcert hier wordt uitgevoerd, liet zich niet zozeer door landschappen inspireren als wel door de menselijke natuur, de Noorse volksgeest en de eeuwenoude sagen van zijn land. Zijn tweede natuur was de Romantiek: in het Pianoconcert is de smachtende wereld van Schumann nooit ver weg. Richard Wagner had, wandelend langs de Zürchersee in 1857, een bewustzijnsverruimende ervaring. De explosieve bloei van de lente kwam tot hem in klank. Wat hij hoorde werd een instrumentaal hoogtepunt in Parsifal, zijn laatste opera. Voor romantici als Wagner en Grieg was kunst iets hemels: met verfijnd mensenwerk kon je er dicht bij komen. De Amerikaan Charles Ives ging een paar stappen verder. Hij nam een aanloop vanuit Amerikaanse folklore – van hoempapa tot ingeburgerde hymnen – en bestormde daarmee het muzikale universum. Zijn Universe Symphony is een gigantische, verbijsterende lofzang op de kosmos en de plaats van de mens daarin. Twee jaar geleden klonk dit werk al bij het NNO; het publiek was toen dermate in vervoering dat een reprise niet kon uitblijven. Reden ook waarom het NNO is uitgenodigd om in de meest toonaangevende zalen van Parijs dit werk te spelen op 9 en 10 november aanstaande.

zaterdag 3 november |Groningen, De Oosterpoort | 20.15 uur*

* Gratis toegankelijke lezingen
Één uur voor aanvang van de concerten vinden gratis lezingen over het concertprogramma plaats. De inleiding in De Oosterpoort in Groningen begint om 19.00 uur. Voor het bijwonen van de lezingen in Groningen dient u een gratis toegangskaart te bestellen bij de kassa’s van de respectievelijke theaters. Aangeraden wordt om vroegtijdig uw kaarten te reserveren.