uitgaan

03 mei 2019, 14:02

Tochtjes met historische garnalenkotter over Reitdiep

Tochtjes met historische garnalenkotter over Reitdiep

Liefhebbers van varen, van Groningen, van Garnwerd en van het Reitdiep kunnen binnenkort hun hart ophalen. Ook deze zomer kunnen zij weer aan boord van de historische garnalenkotter ZK4 het Reitdiep verkennen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum, het Visserijmuseum Zoutkamp en Stichting Het Groninger Landschap organiseren gezamenlijk dagtochten op de ZK4 waarin cultuur, historie en natuur centraal staan. Op zaterdag vaart de Beurtvaart van Zoutkamp naar Groningen en op zondag van Groningen naar Zoutkamp.

 

Tijdens de tocht komen de verhalen van het unieke Reitdiep-gebied tot leven en in de middag staat er een lunch klaar bij het idyllische Café Hammingh aan het Reitdiep in Garnwerd. Vervolgens brengt een wandeling onder leiding van een bevlogen gids bezoekers langs de vele monumenten van dit wierdendorp. Op de Beurtvaart brengt men bovendien een bezoek aan het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen en het Visserijmuseum in Zoutkamp.

 

De kosten voor dit unieke en uitgebreide arrangement bedragen € 65,- per persoon. Er kunnen maximaal 12 personen per dag mee, dus reserveer snel om van een plek verzekerd te zijn!

 

Aanmelden kan bij het Noordelijk Scheepvaartmuseum via 050-312 2202 of via e-mail: j.zoethout@noordelijkscheepvaartmuseum.nl. Na aanmelden wordt het programma toegestuurd. Het vervoer met een taxi terug naar de opstapplaats is bij de prijs inbegrepen.

 

De garnalenkotter ZK4

 

Museumschip de ZK4 Albatros is gebouwd als beurtschip in 1921 en daarmee voorloper van het openbaar vervoer. Het schip voer volgens een dienstregeling langs een vast traject waarbij passagiers maar ook vracht en vee werden verplaatst. Na de Tweede Wereldoorlog werd beurtvaart steeds minder gebruikelijk en kwam het schip in handen van de Zoutkamper visser Georgius Brian die het schip ombouwde tot een vissersschip. Later werd het een garnalenkotter totdat de Lauwerszee werd afgesloten in 1969 na angst voor een nieuwe watersnoodramp. 
 

Vaarschema 2019

 

Op zaterdagen vaart de ZK4 van Zoutkamp naar Groningen (opstappen bij Visserijmuseum)
Op zondagen vaart de ZK4 van Groningen naar Zoutkamp (opstappen bij Noordelijk Scheepvaartmuseum)

Zaterdag 1 juni

Zondag 2 juni

Zaterdag 6 juli

Zondag 7 juli

Zaterdag 20 juli

Zondag 21 juli

Zaterdag 3 augustus

Zondag 4 augustus

Zaterdag 31 augustus

Zondag 1 september

Zaterdag 21 september

Zondag 22 september