Cultuur & Uitgaan

Muurschildering VAAF kan waarschijnlijk toch langer blijven

De muurschildering in het Koude Gat in de binnenstad van kunstenaarsduo VAAF mag misschien toch langer blijven. De vergunning voor het kunstwerk was verlopen en zou worden overgeschilderd, tot grote verontwaardiging van Stadjers, want voorheen lag het steegje er onverzorgd bij.


Leestijd: 1 minuut

Het schilderen van het werk in april 2023
Het schilderen van het werk in april 2023

Volgens RTV Noord mogen de kunstenaars opnieuw een vergunning indienen. En dat is goed nieuws, zegt Lotte Masker, die samen met Jonna Lammers VAAF vormt. “We zijn heel blij dat er toch nog mogelijkheden zijn,” zegt ze. “Het zou heel fijn zijn als het wat langer mag blijven.”

Veel Stadjers reageerden geschrokken en verontwaardigd toen bleek dat het kunstwerk, dat portretten laat zien van demonstranten die om het leven kwamen tijdens de anti-overheidsprotesten in Iran, overgeschilderd zou moeten worden. Niet alleen omdat het steegje er door het kleurrijke werk niet meer zo vervallen en slordig uit zag, maar vooral ook omdat mensen de boodschap van het kunstwerk belangrijk vonden, zegt Lotte.

Het plan was aanvankelijk dat het werk in juli overgeschilderd zou worden, maar nu VAAF opnieuw een vergunning mag aanvragen, is het nog maar de vraag of dat gebeurt.