uitgaan

09 jan 2018, 10:10

Martinitoren laat weer nieuwe deuntjes horen

Martinitoren laat weer nieuwe deuntjes horen

Het carillon van d’Olle Grieze heeft weer een nieuw repertoire. Elk kwartaal worden de liedjes die de klokken om het kwartier spelen ververst. Het meest opvallende melodietje in de nieuwe ‘playlist’ is het oude volksliedje ‘Moeke is de kovvie kloar? Snikke komt van Stad!’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Moeke is de kovvie kloar’ werd vroeger door het snikjong (begeleider van het trekschuitpaard) gezongen. Op Nieuwjaarsdag ging dit snikjong langs de deuren en speelde het deuntje op zijn hoorn en kreeg dan een paar stuivers of brandewijn met rozijnen. Sinds zaterdag klinkt het melodietje elk eerste kwartier vanaf het carillon van de Martinitoren.

Op elk vol uur spelen de klokken het lied  ‘All Morgen ist ganz frisch und neu’ van Johann Walther, op het halve uur het Soldatenkoor uit de Opera Faust van Charles Gounod (die 200 jaar geleden werd geboren) en het kwartier voor het hele uur het Pelgrimskoor uit de opera Tannhäuser van Richard Wagner.

De liedjes zijn afgelopen zaterdag op de speeltrommel geplaatst door stadsbeiaardier Auke de Boer en Simon Laudi van de klokkengieterij Reiderland.

Als u een leuk liedje weet voor een volgende kwartaal of een carillonbespeling kunt u dat kenbaar maken via www.martinicarillon.nl.