Cultuur & Uitgaan

Martinikerk: 3500 pijpen gestemd van 'mooiste orgel van Nederland'

De Martinikerk in Groningen heeft de beschikking over een wereldberoemd orgel van orgelbouwer Schnitger. Dit orgel, met maar liefst 3500 orgelpijpen, moet in de maand april weer gestemd worden. Dat gebeurt van 8 tot en met 25 april. De kerk is dan geopend, zodat bezoekers een kijkje kunnen nemen.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Martinikerk
Foto | Martinikerk

Meestal doet de kerk de deuren dicht wanneer het orgel wordt gestemd, maar deze keer blijven de deuren open. Het is volgens het kerkbestuur dan ook wel heel bijzonder dat alle 3500 orgelpijpen van het beroemde Schnitger-orgel in de Martinikerk worden gestemd.

Het stemmen van alle 3500 orgelpijpen is het laatste onderdeel van het groot onderhoud van het grote Schnitgerorgel. De werkzaamheden waren nodig om dit bijzonder klinkend erfgoed bespeelbaar te houden voor de toekomst.

Het Schnitgerorgel, door De Volkskrant nog uitgeroepen tot mooiste orgel van Nederland, wordt vaak bespeeld. In de zomermaanden worden er wekelijks orgelconcerten gegeven. Het Prins Claus Conservatorium is vaste gebruiker van het orgel; wekelijks wordt er les gegeven aan de (internationale) orgelstudenten.

Het is voor veel orgelstudenten een extra reden om te komen studeren in de Groningen. Tijdens het tweejaarlijkse Schnitger Festival en de International Organ Competition Groningen staat het Schnitgerorgel helemaal centraal. Veel belangstellenden van over de hele wereld reizen speciaal naar Groningen voor dit instrument.

Tijdens de werkzaamheden zijn er gratis rondleidingen in het orgel. Orgeladviseur Theo Jellema neemt belangstellenden mee naar boven het orgel in en vertelt alles over de werking van het orgel.

De kerk is tijdens het stemmen geopend van 8 t/m 25 april maandag t/m donderdag van 11.00 tot 14.00 uur. Entree 2,- .Voor meer informatie kijk op www.martinikerk.nl