Cultuur & Uitgaan

Kunstkring De Ploeg: nieuwe werken in Gronings klooster

Velen kennen de Groningse kunstkring De Ploeg dankzij de schilderijen van fraaie Groningse landschappen uit de vorige eeuw. Maar wat velen niet weten is dat De Ploeg nog steeds bestaat, maar dat de huidige leden-kunstenaar hele nieuwe wegen zijn ingeslagen. Dat is te zien op een tentoonstelling vanaf komende zondag in Museumklooster Ter Apel. Daar laten de huidige Ploeg-leden zich inspireren door het thema ‘stilte’.


Leestijd: 1 minuut

‘Met de Ploeg in de Stilte’, is dan ook de titel van de tentoonstelling. Het museum vroeg Kunstenaarsvereniging De Ploeg om werken te maken die aansluiten op een voor het museum zo belangrijke waarde: stilte.

“De stilte van het Kruisherenklooster, het was een voorwaarde voor de Kanunniken om hun dag met gebed, zang en meditatie te vullen. Ook voor de huidige mens in een wereld die altijd maar ‘aan’ lijkt te staan temidden van piepjes en bliepjes en notifications, is stilte van steeds groter belang. Wat betekent stilte eigenlijk nog voor ons? Hoe kijken hedendaagse kunstenaars hiernaar?”, aldus het museum over het onderwerp van de tentoonstelling.

Stiltehuisje

Een opmerkelijk kunstwerk is een ‘stiltehuisje’ van Josefien Alkema . “Het is een hutje waar geen WIFI doorheen kan. Ongestoord door mobieltjes, pingeltjes van mails en appjes kun je een moment gaan zitten. Je kunt als het ware je eigen binnentuin betreden, ‘verbinden met je innerlijke wereld'”, aldus het museum.

Ploegkunstenaars

De volgende huidige Ploegkunstenaars zullen werk in Museum Klooster Ter Apel tentoonstellen: Aly van der Wal, Reinier van den Berg, Lydia Jonkman, Arien de Groot, Josefien Alkema, Marjan Cornelius, Dik Breunis, Silvia Benniks, Geert Schreuder, Annelies Gommer, Marloes Buigel Boering en Mary Velthoen.

Reinier van den Berg: Stilte

(Reinier van den Berg: Stilte).