uitgaan

11 okt 2017, 09:09

Komende zaterdag: Dag van de Groninger Geschiedenis

Komende zaterdag: Dag van de Groninger Geschiedenis

De Groninger Archieven organiseren aankomende zaterdag, 14 oktober, de 31steDag van de Groninger Geschiedenis, over Geluk. Op deze dag is eenmalig een unieke verzameling van zeven Groninger muntschatten te zien en wie in het bezit is van een bodemvondst kan die laten zien aan een deskundige.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Groningse muntschatten

Vroeger moest bijna ieder huishouden zijn vermogen, in voorwerpen of munten, letterlijk onder zich houden, bijvoorbeeld in de grond. Soms ging de kennis van de bewaarplaats verloren. Zelden wordt de schat teruggevonden, maar soms hebben we geluk, zoals in 2016 met de goudschat van Loppersum. Deze en zes andere Groninger muntschatten, worden eenmalig samen gepresenteerd in de Schatkamer op de Dag van de Groninger Geschiedenis.

Bodemvondsten

Wanneer je in het bezit bent van een heuse bodemvondst, dan kun je op 14 oktober aanschuiven aan de determinatietafel. Vier kundige bodemschatkenners kunnen je alles vertellen over je vondst en de historische waarde ervan: schat of scherf?

Geschiedenis voor kinderen

Ook voor kinderen is er een uitgebreid programma. Zo kunnen ze onder andere meedoen aan een rondleiding door de indrukwekkende depots van de Groninger Archieven.

Het complete programma is te vinden op www.dagvandegroningergeschiedenis.nl.