Cultuur & Uitgaan

Kampioenschap snert- en stamppot koken in Groningen moet helpen erfgoed te bewaren

De Stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen organiseert donderdag 15 februari de 29ste editie van het WK Snertkoken en het WK Stamppotkoken.  Het evenement zal plaatsvinden in de vernieuwde keukens van het Alfa-college Kluiverboom, Kluiverboom 3.


Leestijd: 1 minuut

De 29ste editie zit helemaal vol met deelnemers vanaf 9 jaar tot 80 jaar.  In de vernieuwde keuken gaat de organisatie twee kooksessies houden. Met hun eigen recept voor Snert , en met eigen recept voor Stamppot.  

Bezoekers zijn welkom om vanaf de groene tribune toe te kijken hoe de deelnemers hun gerechten bereiden. Rond 12.00 en 16.00 uur kan men proeven van de verschillende creaties.

De deelnemers zullen gaan strijden om de zilveren snertslaif  en de zilveren opscheplepel. Een deskundige jury zal op verschillende onderdelen punten geven aan de deelnemers, zoals smaak, geur, kleur, ingrediënten, hygiëne, tijd, bereiding, presentatie en originaliteit.

De stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen is zeer verheugd om Greydanus, aardappelgroothandel in Heerenveen, als hoofdsponsor te mogen verwelkomen, aldus voorzitter Henk van der Velde.

Snert koken kent een lange historie. Er bestaan vele recepten die vaak binnen de familie worden doorgegeven en er komen ook steeds nieuwe varianten bij. Juist deze grote verscheidenheid aan recepten illustreert de dynamiek van dit levend erfgoed. Het organiseren van het jaarlijkse WK Snert koken is volgens de organisatie een middel om het erfgoed door te geven aan nieuwe generaties.

Daarnaast biedt het WK ook een kans het Snert koken te promoten en het bewustzijn rondom de traditie te vergroten.