Cultuur & Uitgaan

Jonge Harten: Groningen barst vanaf vrijdag van talent, toneel, dans en theater

Jongeren en iedereen die zich jong voelt kan vanaf aanstaande vrijdag 17 november volop genieten van de meest uiteenlopende theater- en muziekvoorstellingen. Die dag begint namelijk voor de twintigste keer het Jonge Harten-festival, dat duurt tot en met 25 november. Er zijn voorstellingen op zeer uiteenlopende locaties: van Grand Theatre tot NNT Machinefabriek en The Bib Building. Bij Jonge Harten zijn jonge theatermakers actief in zo’n beetje alle theaters (en andere toffe locaties) in Groningen. Zij brengen performance, dans, muziek, beeldend en fysiek theater dat je laat lachen, bij de strot weet te grijpen of je doet verwonderen.


Leestijd: 3 minuten

Jonge Harten: Groningen barst vanaf vrijdag van talent, toneel, dans en theater
Jonge Harten: Groningen barst vanaf vrijdag van talent, toneel, dans en theater

Vrijdag 17 november gaat de twintigste editie van Jonge Harten van start. Het festival toont meer dan dertig verschillende voorstellingen, installaties en muziekoptredens. Jonge Harten betrekt jonge mensen actief bij het festival, brengt hen in dialoog met de makers en nodigt uit: 'Wil jij ook in actie komen? Join the Party!'
 
Er is een breed contextprogramma om het publiek in beweging te krijgen. Zoals de nagesprekken van de Notenkrakers en Optie C, de Masterclass Actievoeren of de Twerkshop. Ook leidt het festival ieder jaar jonge bloggers en recensenten op binnen de context van het festival. Zij zijn te volgen op het Jonge Harten blog. Daarnaast viert het festival haar 20 jarig bestaan met 20 feestjes.

Jonge Harten vindt plaats van 17 t/m 25 november 2017.

Jonge Harten 2017 toont tijdens deze feestelijke editie zes premières, waaronder de Nederlandse premiere van £¥€$ van Ontroerend Goed. De vijf eigen producties van het festival laten het karakter van Jonge Harten in de volle breedte zien.
 
Speciaal voor de jongste doelgroep van Jonge Harten (12+) ontwikkelde het festival in coproductie met Tryater de voorstelling Skûmbek. Een voorstelling van Karel Hermans en Aukje Schaafsma, beiden afgestudeerd aan de Performance opleiding in Maastricht. Ze lieten zich inspireren door soapseries, verwachtingspatronen en sociale conventies. Samen met Eva Meijering en Mathieu Wijdeven maken zij een aansprekende voorstelling over de strijd tussen aanpassen of ergens uitbreken. Skûmbek gaat vrijdag 17 november in première. De voorstelling is daarna te zien binnen het educatieprogramma in de Provincie Groningen en Friesland.
 
Ook Missie Márquez Docu van Kompagnie Kistemaker gaat op de openingsavondvan Jonge Harten in première. Missie Márquez is een twaalfdelige theaterserie geïnspireerd op het beroemde boek Honderd jaar eenzaamheid van de Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez. Kompagnie Kistemaker maakte in coproductie met Jonge Harten al zes succesvolle delen en werd genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2017.
In de Missie Márquez Docu zie je hoe Kompagnie Kistemaker naar Colombia reist. Dit alles om het ware magisch realisme te vangen en te verwerken in nieuwe voorstellingen. Tenminste, dat was de bedoeling. In de documentaire die over de reis gemaakt werd kun je zien hoe deze droomtrip Kompagnie Kistemaker richting de afgrond dreef.
 
CLUB CLUB GEWALT PUNK 5.0 is een eclectische muzikale performance-clubavond waar de bar nooit sluit. Punk 5.0 heeft tijdens Jonge Harten een Gronings tintje. De jonge Groninger schrijvers Annegreet Bos en Joost Oomen treden op 17 en 18 november op in het stuk met speciaal geschreven nieuwe teksten. Dit gebeurt dankzij een samenwerking met SLAG (St. Literaire Activiteiten Groningen).
 
Op dinsdag 21 november gaat de voorstelling TAKE CARE in première. Jonge dansers, spelers en muzikanten van Teddy’s Last Ride en De Noorderlingen combineren hun werkwijzen in de nieuwe theatrale dans performance TAKE CARE: een coproductie tussen de twee gezelschappen en het Jonge Harten Theaterfestival.
 
In de voorstelling Witlof from Syria neemt de jonge theatermaakster Sien Vanmaele het publiek mee naar Syrië en laat ze hen proeven van het land van jasmijn, het huis van kibbeh. Een zintuigelijke reis met granaatappels, za’atar, savooikool en kanaries. Op woensdag 22 november gaat de voorstelling in première. Witlof from Syria is tot stand gekomen in samenwerking met De Brakke Grond, De Buren, Laika, Over het IJ, Via Zuid en Jonge Harten.
 
Op donderdag 23 november vindt de première plaats van Monte Verità. Een voorstelling van Eline Arbo bij het Noord Nederlands Toneel, geïnspireerd door de gelijknamige utopische leefgemeenschap. Wat betekent het vandaag de dag om in iets te geloven? En hoe zet je dat idealisme om in daden? In een speelse, fysieke en muzikale voorstelling ontleedt Eline Arbo pogingen tot maatschappelijke verandering en de valkuilen die achter alle grote ideeën schuilgaan.