Cultuur & Uitgaan

Je eigen werk in het Groninger Museum: 3FM-actie levert twee winnaars op

De winnaars van de 3FM-actie Tussen Kunst & Niets zijn bekend. Niet een, maar twee kunstenaars mogen hun werk komende zomer presenteren in het Groninger Museum. Het gaat om Ard Huizinga en Michelle Temminghoff.


Leestijd: 2 minuten

3FM-dj Wijnand Speelman, van de ochtendshow Wijnand in de Ochtend, had een unieke actie opgezet: luisteraars konden zichzelf opgeven en maakten daarmee kans om de hele zomer met hun kunstwerk in het Groninger Museum te hangen.

Twee winnaars

Aan de actie deden honderden mensen mee. Over de overweldigende aanmeldingen zegt Groninger Museum directeur Andreas Blühm: ‘’Er zijn ontzettend diverse werken ingezonden. We hebben veel kwaliteit gezien en daardoor was het lastig kiezen. Uiteindelijk is de keuze gevallen op twéé werken die heel verschillend zijn, maar toch allebei bij het Groninger Museum passen.’’

Ard Huizinga (49) is één van de winnaars die zijn kunstwerk Colorful Days deze zomer in het Groninger Museum kan bewonderen. Het schilderij toont een knotwilg waar Huizinga iedere dag langskomt. Huizinga: “Elke dag loop ik hierlangs. Elke dag is het anders. Elke dag heeft een eigen kleur”. Marlon Steensma, hoofd Collecties van het Groninger Museum, zegt over het werk: “Dit schilderij zou zo tussen de werken van de Groninger Kunstenaarsgroep De Ploeg kunnen hangen, de kleurstelling en het onderwerp is passend. Een boom in een landschap dat met verve is geschilderd.”

De tweede winnaar is Michelle Temminghoff (25) met haar schilderij Time and Space. Temminghoff omschrijft haar werk als: “Het moeten meegaan met een tijd waarin de verwachtingen heel erg hoog liggen. Het gevoel hebben dat je dit niet aan kan en daardoor stukje voor stukje afbrokkelt”. Directeur Andreas Blühm geeft aan: ‘‘Dit werk past goed bij het ruwe, graffiti-achtige waar het Groninger Museum in gespecialiseerd is. Het is erg expressief en werpt ook vragen op naar al dan niet verborgen betekenissen.’’

Een aantal weken geleden was in het nieuws dat een medewerker van een museum in München illegaal een spijkertje in de muur had geslagen om daar zijn eigen werk op te hangen. Dat bracht 3FM-dj Wijnand Speelman op een idee: wat als er (legaal) wordt geregeld dat het kunstwerk van een 3FM-luisteraar de hele zomer in een museum kan hangen? Het Groninger Museum was bereid die ruimte vrij te maken voor twee luisteraars. De ingezonden kunstwerken zijn beoordeeld door het Groninger Museum, in overleg met het Wijnand in de Ochtend-team (NPO 3FM/KRO-NCRV).

Vanaf woensdag 12 juni zijn de schilderijen in het museum te zien.