uitgaan

06 sep 2017, 09:09

Internationaal congres in Groningen rondom drie Nobelprijswinnaars

Internationaal congres in Groningen rondom drie Nobelprijswinnaars

Groningen is van 19 tot en met 22 november de thuishaven van een internationaal congres, de Molecular Machines Nobel Prize Conference, dat in het teken staat van de drie Nobelprijswinnaars Chemie 2016: prof. B.L. Feringa,  prof. J.P. Sauvage en prof. J. Fraser Stoddard.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het congres start op zondagavond met een welkomstreceptie voor de deelnemers, waarbij ook de burgemeester van Groningen Peter den Oudsten en René Paas, Commissaris van de Koning  van de Provincie Groningen, aanwezig zijn.

Op de volgende congresdagen staat elke dag een van de drie Nobelprijswinnaars centraal als hoofdspreker. Daarnaast zullen de Nobelprijswinnaars  drie dagen lang actief deelnemen aan het congres. Behalve de drie laureaten staan er in het wetenschappelijk programma van dit congres meerdere gerenommeerde sprekers met betrekking tot de moleculaire chemie ingepland.

Op de dinsdag zullen de bezoekers wat meer van de stad zien. Het congres dat plaatsvindt in de Oosterpoort maakt dan een uitstapje naar de Aula in het Academiegebouw van de universiteit. Dat wordt vervolgd met een bezoek aan Der Aa-Kerk waar op dat moment NUCLEUS - de verbeelding van wetenschap plaatsvindt: de 24e editie van het Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie.  Een opvallend onderdeel van NUCLEUS is de samenwerking tussen fotograaf Jos Jansen en prof. dr. Ben Feringa. De dag wordt afgesloten met een feestelijk diner in de Martinikerk.

De initiatiefnemers van de Molecular Machines Nobel Prize Conference zijn prof. dr. ir. A. J. (Adriaan) Minnaard, directeur van het Stratingh Instituut voor Chemie van de Rijksuniversiteit Groningen en prof. dr.  J.C. (Kees) Hummelen.  Zowel Hummelen als Feringa zijn werkzaam bij dit onderzoeksinstituut.

Op speciaal verzoek van Feringa komen er maximaal driehonderd deelnemers op het congres, zodat elke deelnemer de tijd en ruimte heeft om met de Nobelprijswinnaars in gesprek te gaan.