uitgaan

01 feb 2017, 09:09

IFFR vandaag van start

IFFR vandaag van start

In het Groninger Forum gaat vandaag, woensdag, het IFFR van start. Op de Groningse editie van het filmfestival komen in ruim vijftig films voorbij. Het gaat om een dwarsdoorsnede van de nieuwste en meest verrassende films die in Rotterdam op het witte doek verschijnen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De openingsfilm van het IFFR in Groningen is Het doet zo zeer, waarin Heleen van Royen haar bejaarde en verwarde moeder volgt, die gebukt gaat onder het ouder worden. De bekende schrijfster is zelf ook aanwezig op de openingsavond in Groningen en geeft voorafgaand aan de voorstellingen een korte inleiding.

Naast de vertoning van een dikke vijftig films, is er ook een uitgebreid randprogramma. In VERA wordt de moderne cult classic Coffee and cigarettes van Jim Jarmusch getoond. De bezoekers zullen het zonder sigaret moeten doen, maar krijgen wel een bakkie troost van Black and Bloom, in 2016 nog verkozen tot beste koffiezetter van Nederland.

EYE-programmeur Ronald Simons komt naar VERA om de allerbeste en meest curieuze filmfragmenten uit zijn beruchte reeks Cinema Curioso te laten zien én om er over te vertellen. Verwacht vooral tenenkrommende dialogen, gênante acteerprestaties, belachelijke monsters en de meest over de top actiescènes ooit op film vastgelegd.

Evenals voorgaande jaren is er ook deze editie de IFFR Filmquiz. En in de Der Aa-kerk wordt 3 februari de film Häxan getoond, begeleid door live-muziek van Kinetophone. In Häxan (1922) verbeeldt regisseur Benjamin Christensen de geschiedenis van de hekserij. Häxan werd vooral geroemd vanwege de speciale effecten en de destijds opmerkelijk gewaagde beelden.

Na afloop van een aantal films zijn er zaaldiscussies met de op IFFR aanwezige filmmakers en acteurs. In Rotterdam althans. Maar: dankzij livestreaming kunnen ook de Groningse filmbezoekers meediscussiëren en genieten van allerlei filmgerelateerde extra's.

Tijdens het IFFR staat voor het Grand Theatre een glazen container waar bezoekers donderdag tot en met zondag hun ultieme Virual Reality-ervaring kunnen opdoen.