Cultuur & Uitgaan

Holocaustherdenking in Groningen met Ronald Leopold: "Zien leidt tot gedenken, gedenken leidt tot doen"

Op 27 januari 1945 werd het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau bevrijd. Op deze datum wordt al vele jaren wereldwijd de Holocaust herdacht. In de synagoge in Groningen wordt op zondag 28 januari een herdenkingslezing verzorgd door Ronald Leopold, directeur van de Anne Frank Stichting.


Leestijd: 1 minuut

De herdenkingslezing werd in voorgaande jaren verzorgd door Ron van Hasselt (2020), Bert Jan Flim (2022) en Astrid Sy (2023). Dit jaar wordt de lezing verzorgd door een oud-inwoner van de stad Groningen. Ronald Leopold werd in 1960 geboren in Groningen. Van 1978 tot 1985 studeerde hij geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en sinds 1985 woont hij samen met zijn vrouw en dochter in Amsterdam. Ronald Leopold is sinds 1 januari 2011 directeur van de Anne Frank Stichting. Zijn lezing van 28 januari heeft de titel ‘Zien leidt tot gedenken, gedenken leidt tot doen’.

De Anne Frank Stichting werd op 3 mei 1957 opgericht, mede dankzij Otto Frank, de vader van Anne. De stichting is een onafhankelijke non-profitorganisatie die de onderduikplek van Anne Frank beheert en openstelt. Daarnaast draagt de stichting zorg voor het onder de aandacht brengen van het levensverhaal van Anne Frank. Vandaag de dag is het Anne Frank Huis een van de drukst bezochte musea van Amsterdam.

De herdenking begint zondag 28 januari om 15.00, de inloop is vanaf 14.30. De entree is gratis, maar reserveren is noodzakelijk. Daarvoor kan een mail worden gestuurd naar reserveren@synagogegroningen.nl onder vermelding van ‘Holocaustherdenking 2024’.