Cultuur & Uitgaan

Groningse Onderstroom demonstreert zaterdag voor belang non-commerciële culturele plekken

De Groningse Onderstroom demonstreert zaterdag met een feestelijke optocht voor het belang van non-commerciële culturele plekken in de stad. Volgens de organisatie beseft de gemeente te weinig wat de toegevoegde waarde is van deze vrije plekken voor de stad.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Jasper Bolderdijk
Foto | Jasper Bolderdijk

De demonstratie is opzettelijk tijdens Eurosonic Noorderslag gepland, waar nieuw muzikaal talent gevierd wordt. Juist dan is het volgens de organisatie belangrijk om ook aandacht te besteden aan de plekken die de basis vormen voor talentontwikkeling: betaalbare plekken waar artiesten kunnen oefenen, kunstenaars hun kunst maken en waar men bands kan zien optreden.

De Groningse Onderstroom vraagt de gemeente om waardering voor non-commerciële culturele initiatieven en om een welwillende houding aan te nemen in het zoeken naar permanente mogelijkheden voor vrije ruimte. Ook wordt er van de gemeente gevraagd kraken te gedogen en panden niet te ontruimen voor leegstand. Tenslotte wordt er gepleit voor socialere oplossingen dan antikraak, een constructie die huurrechten uitholt.

Het is de tweede keer dat de organisatie hiervoor een demonstratie organiseert. In de optocht verenigen allerlei non-commerciële cultuurinitiatieven om van zich te laten horen.