Cultuur & Uitgaan

Groningsche Muziekvereeniging geeft vanavond concert in Oosterpoort met wereldberoemd strijkkwartet

De Groningsche Muziekvereeniging geeft vanavond een uitvoering in De Oosyterpoort. Daaraan wordt meegewerkt door het wereldberoemde strijkkwartet, het Jerusalem Quartet.


Leestijd: 1 minuut

Het inmiddels wereldberoemde Jerusalem Quartet heeft het alle belangrijke prijzen in de wacht gesleept. Dit seizoen treedt het kwartet op met Stefan Vladar en op 14 november brengen zij twee van de meest geliefde composities uit de pianokwintet literatuur ten gehore.

Stefan Vladar (1965) is een veelzijdige musicus. Niet alleen is hij een begenadigde pianist, maar ook een uitstekende dirigent. In 1985 was hij de jongste Eerste Prijswinnaar ooit van het Internationale Beethoven Pianoconcours in Wenen. Hij is als solist opgetreden met o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest, de Wiener Philharmoniker en het Chicago Symphony Orchestra; en als dirigent / solist bij het Philharmonisch Orkest Stuttgart. Zijn discografie omvat meer dan 20 opnamen.

Programma

Johannes Brahms (1833 – 1897)
Pianokwintet in f op. 34 (1864)
– Allegro non troppo
– Andante, un poco adagio
– Scherzo: Allegro
– Finale: Poco sostenuto-Allegro non troppo-Presto non troppo

en

Antonin Dvo?ák (1841 – 1904)
Pianokwintet in A op. 81 (1887)
– Allegro ma non tanto, alla breve
– Dumka: Andante con moto – Vivace
– Scherzo (Furiant): Molto vivace
– Finale: Allegro

Brahms heeft voor dit Pianokwintet Schubert en Schumann als inspiratiebron en voorbeeld genomen en componeerde een bijna perfect kwintet, waarmee hij op zijn beurt heeft vele componisten na hem tot in de twinstigste eeuw beïnvloedde.

Ruim twintig jaar ligt er tussen de twee composities die vanavond te horen zijn. Dvo?ák heeft om door te breken buiten zijn eigen land enige hulp en steun van Brahms gehad. Het pianokwintet van deze avond is in de traditie van Brahms met nationalistisch-regionale kenmerken.