uitgaan

13 nov 2016, 12:12

Groninger Museum koopt werk uit privécollectie David Bowie

Groninger Museum koopt werk uit privécollectie David Bowie

Het Groninger Museum heeft de hand weten te leggen op een designobject uit de collectie van David Bowie. Het gaat om een fruitschaal uit de zogeheten Memphisgroep, waartoe ook Alessandro Mendini, de hoofdarchitect van het Groninger Museum, behoorde.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

David Bowie was een groot liefhebber en verzamelaar van Memphis design. Dit opvallend kleurrijke postmodernistische design vormt ook een zwaartepunt in de collectie van het Groninger Museum. Het museumgebouw zelf is een uitgesproken voorbeeld van postmodernistische architectuur.

Het werk, dat tijdens de veiling van Sotheby’s is aangekocht, is voor de collectie van het museum van grote waarde. Het gaat om het werk van Nathalie du Pasquier, Courtoise Manière, fruitschaal uit de serie Objects for the Electronic Age.

Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum, is verheugd met de aankoop: “We zijn blij onze Memphis collectie te kunnen verrijken en hebben nu ook een stukje David Bowie in onze collectie.”

De nieuwe aanwinst is naar verwachting vanaf begin volgend jaar te zien in het Groninger Museum. Het is niet bekend hoeveel de fruitschaal heeft gekost. Wel blijkt dat de veiling van zo'n 350 kunststukken zeker 24 miljoen euro heeft opgeleverd.