Cultuur & Uitgaan

Groningen verwacht 30.000 tot 40.000 bezoekers voor Roze Zaterdag

Op zaterdag 22 juni host Groningen voor de derde keer Roze Zaterdag. De jaarlijkse landelijke Pride die sinds de jaren zeventig de vrijheid en emancipatie van de lhbti+ -gemeenschap viert, wordt elk jaar in een andere stad georganiseerd. De organisatie verwacht zo’n 30.000 tot 40.000 bezoekers.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Luc Veenstra
Foto | Luc Veenstra

Het evenement gaat gepaard met allerlei activiteiten in de binnenstad. Het centrale punt is een groot podium op de Grote Markt waar onder anderen Willeke Alberti haar opwachting zal maken. Daarnaast is er een Pride walk, informatiemarkt, roze kerkdienst en diverse optredens van landelijke artiesten tot lokale talenten.

Roze Zaterdag

Het belang van Roze Zaterdag Groningen ligt volgens de organisatie in het aanpakken van uitdagingen binnen de lhbti+-gemeenschap en het vergroten van acceptatie en zichtbaarheid. Ondanks de ontwikkelingen in het Regenboogbeleid in de gemeente en provincie Groningen, blijft er een breed maatschappelijk onbegrip bestaan, vooral rond genderidentiteit. Roze Zaterdag Groningen streeft naar verbindingen tussen de lhbti+-gemeenschap en de bredere maatschappij, tussen stad en provincie, en binnen de verschillende groepen van de lhbti+-gemeenschap zelf, aldus de organisatie van het evenement.

Ook in 1985 en 2011 vond de Roze Zaterdag plaats in Groningen.

Extra bussen

Qbuzz rijdt vanwege Roze Zaterdag met extra nachtbussen, onder andere naar Delfzijl en Drachten. Vertrektijden zijn beschikbaar in reisplanners zoals op qbuzz.nl/gd.