Cultuur & Uitgaan

Partnerbijdrage

Groningen krijgt een varend terras 

Groningen is binnenkort een unieke ‘waterattractie’ rijker: een varend terras! ‘Terrasje Speciaal’ combineert het plezier van een terras met de ervaring van een “rondvaart Groningen”, waarmee het de eerste in zijn soort in de stad is. De eerste testvaarten waren al een succes en op 1 juni wordt de boot officieel en feestelijk geopend.


Leestijd: 2 minuten

foto: Jesse Joustra

Dubbel genieten

Terrasje Speciaal combineert de ervaring van een rondvaart over het water van Groningen met de sfeer en gezelligheid van een hapje en drankje op het terras. Om deze ervaring mogelijk te maken is er een rondvaartboot die niet meer in dienst was aangeschaft en verbouwd tot varend terras. Zo kreeg de boot een complete make-over, een nieuw interieur, een bar met nieuwe koelingen en biertaps, een verfbeurt en een automatisch cabriodak dat helemaal open kan met mooi weer. Er is plek op de boot voor zo’n 80 mensen.

Een varend terras: hoe bedenk je zoiets?

Joris van Oers, mede-eigenaar en een van de kapiteins van Terrasje Speciaal vertelt hoe het idee ontstaan is: “Een aantal jaren geleden ben ik op een woonboot gaan wonen en daar hoort natuurlijk een klein bootje bij. Bijna elke dag met mooi weer was ik met vrienden rondjes door de grachten aan het varen: het werd echt een hobby. Op een gegeven moment besloot ik dat ik andere mensen deze ervaring ook wilde geven en begon ik ‘Bootje Speciaal’: een gezellige verhuurboot met plek voor meer dan 30 mensen.”

Dit werd een succes, en na de vele positieve reacties, kwam Van Oers met vrienden Stephan en Melvin Rijpkema en mede horeca- en bootliefhebbers op het idee voor een varend terras. “Klassieke rondvaarten met een gids zijn vaak best wel saai: dat moest beter en gezelliger kunnen, leek ons.” Ze kochten samen de oude rondvaartboot van het Zuidlaardermeer die ze een complete make-over hebben gegeven. “En dat is, als je het ons vraagt, zeer goed gelukt! Inmiddels zijn Bootje- en Terrasje Speciaal uitgegroeid tot een hele onderneming met een team van eigenaren, schippers, barpersoneel en marketingspecialisten.”

Hoe het werkt? 

Net als op een rondvaartboot wordt er gewerkt met vaste afvaarttijden en een vaste locatie waar je op kunt stappen. Je betaalt een vriendelijk opstaptarief en vervolgens kun je met je vrienden, date of familie genieten van het varende terras. Op de boot kun je, net als je van een gewoon terras gewend bent, drankjes en hapjes bestellen van de kaart. De boot beschikt over een geluidsinstallatie voor een achtergrondmuziekje en er is zelfs een toilet aan boord. In de toekomst zullen er ook verschillende kleinschalige evenementen op de boot plaatsvinden waar je je vooraf voor kunt aanmelden. Hou hiervoor de socials van Terrasje Speciaal in de gaten.

Wanneer gaan de trossen los?

De eerste testvaarten met het varende terras zijn al gemaakt en waren een succes. “Door het team worden nu nog de laatste kleine werkzaamheden aan de boot verricht, maar in principe is de boot klaar om los te gaan”, zegt Van Oers. Op 1 juni wordt de boot officieel geopend en kan iedereen in de stad kennismaken met Terrasje Speciaal.