Cultuur & Uitgaan

Grand Theatre zaterdag en zondag helemaal in teken van Hiphop

Het Grand Theatre in Groningen staat komende zaterdag 18 en zondag 19 mei helemaal in het teken van hiphop. Beide middagen is er het jaarlijkse evenement Re:Sources.


Leestijd: 3 minuten

Met Re:Sources presenteert de cultuurorganisatie Noordstaat producties van Noordelijke makers uit de hiphop scene in het Grand Theatre. Een nieuwe lichting makers met een verhaal over wie ze zijn en waar ze vandaan komen.

Crossover producties waarbij de artiesten werken met muziek, dans, spoken word en/of visuals. Kenmerkend is de zoektocht naar hun identiteit, een cultureel diverse achtergrond, invloeden en reflectie op wie ze zijn en willen zijn. Ontluisterend, verrassend en vooral inspirerend. Een uitnodiging om elkaar te leren kennen en gekend te worden.

Noordstaat


Noordstaat is een cultuurorganisatie met de focus op talentontwikkeling, presentatie en programmering van zowel upcoming talent als (startende) professionele artiesten in verschillende hiphop disciplines, muziek, dans, spoken word, graffiti en vaak ook interdisciplinair. Noordstaat wil cultuuruitingen van een nieuwe generatie cultuurmakers de mogelijkheid bieden een actieve rol te spelen in dat culturele en maatschappelijke veld, alsmede zich hierbinnen te ontwikkelen. In haar inhoudelijke keuzes sluit de stichting aan bij de culturele diversiteit van de samenleving.

PROGRAMMA OVERZICHT

Zaterdag 18 mei

Middagprogramma

15.30 – 17.00 uur
gratis


Cypher Session

Onder begeleiding van de liveband Backline Groove Machine kunnen spoken word- en muziek artiesten uit het publiek de vloer op! De Cypher Sessions zijn multidisciplinaire sessies bij Noordstaat, waar artiesten elkaar inspireren en uitdagen en ter plekke op elkaar inspelen. Nu voor publiek in het Grand Theatre. Ben je artiest? Kom dan meedoen!

Publiek is welkom, toegang gratis.

Avondprogramma
19.00 uur deur open
19.30 – 22.30 uur
Tickets 10 euro


Tijdloos – (On)bevlekt

(On)bevlekt is een voorstelling gemaakt door het collectief Tijdloos. Onbevlekt is een combinatie van kleinkunst muziek en spoken word. Hiermee ontleden zij het thema moederschap, geïnspireerd door Maria, moeder der moeders. Van rauwe kwetsbare teksten tot melodieuze harmonieën, alles komt voorbij. Laat je vervoeren door de makers en hun creatieve denkproces. Hoe ze van niets iets creëren en heilige huisjes omver weten te schoppen. Tijdens Re:Sources zullen ze een teaser laten zien, de gehele show is tijdens Terug naar het Begin festival te zien op 25 & 26 mei.

Dit is een productie van Noordstaat

Wisselstroom

Wisselstroom brengt Groningse en Friese hiphopartiesten samen in de studio’s van het Leeuwarder muziekproductiebedrijf Lake Woozoo. Rappers duiken met een producer de studio in en maken in één dag een nieuwe collab. Op de tweede dag wordt het nieuwe nummer opgenomen en uitgebracht op de kanalen van Wisselstroom. De artiesten van seizoen drie (2023) performen hun opgenomen nummers.

Wisselstroom is een initiatief van Popfabryk, Noordstaat en Lake Woozoo, mede mogelijk gemaakt door Platform Popcultuur Friesland.

Johnny loves me – ‘écht?’

‘écht?’ de film is een visuele vertolking van het verhaal van het bijbehorende concept album ‘Johnny loves me, écht?’ en wordt in de vertoning ondersteund door live muziek.

In ‘écht?’ neemt Johnny je mee van zonnige, zachtmoedige vakantieoorden naar de diepste, donkerste krochten van je psyche. De creatieve duizendpoot (rapper, zanger, schrijver, producer, creatief regisseur) vertelt over de angst voor persoonlijke kwetsbaarheid en het resultaat daarvan: een verloren verbinding met de wereld om je heen en de mensen daarin.

Tijdens de reis kom je erachter dat je je kwetsbaar moet opstellen, realiseer je je dat je dit helemaal niet durft, en probeer je om vervolgens toch de eerste voorzichtige stapjes te zetten.

(Foto boven: Maker Johnny Love Me – Foto Radboud de Bruin.)