uitgaan

03 aug 2017, 09:09

Grachtenfestijn vraagt aandacht voor duurzaamheid en vaarwegen

Grachtenfestijn vraagt aandacht voor duurzaamheid en vaarwegen

Op zondag 27 en maandag 28aaugustus vindt in Groningen de 5e editie van het Grachtenfestijn plaats. Duurzaamheid staat dit jaar extra hoog in het vaandel bij het festival: zo is de uitzwaaitocht van de Trintella4green 1 van de hoogtepunten. Dit zeilschip zal energieneutraal de wereld gaan rondvaren terwijl aan bord plastic wordt gerecycled. Daarnaast varen er dit jaar verschillende elektroboten, zonneboten en een waterstofboot mee.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vast onderdeel is ook dit jaar de Grachtenparade waarbij 150 versierde boten een rondje door de Groninger diepenring maken. Het thema van de parade te water is dit jaar 'Groen/Wit': groen als kleur van de duurzaamheid en de combinatie met wit als symbool voor Groningen.

Nieuw dit jaar is dat de deelnemende boten vanaf vier aanvaarroutes over drie Groningse vaarwegen de stad binnen kunnen varen. Over het Reitdiep vanaf Lauwersoog en Garnwerd, over het Damsterdiep vanaf Appingedam en over het Hoendiep vanaf Camping Pool aan het Leekstermeer.

Als alle schepen verzameld zijn in de Zuiderhaven begint op zondag 27 september om 14.00 de parade door de Diepenring. Daar zal ook een spectaculaire flyboarder aansluiten bij de bonte stoet schepen.

Entertainment op de kade
Stichting Grachtenfestijn stimuleert zoveel mogelijk entertainment en open terrassen langs de route. Bij Het Ludina Terras is een groot springkussen voor de kinderen en een jazzsessie onder leiding van Bert van Erk. Aan de steiger van rondvaartbedrijf Kool zal een shantykoor zijn repertoire ten gehore brengen. 

Volledige route Grachtenparade
14:00 uur     Zuiderhaven
14:30 uur     Oude Kijk in ’t Jatbrug
14:40 uur     Ebbingebrug
14:50 uur     Poelebrug
15:00 uur     Steenstilbrug
15:10 uur     Trompbrug
15:20 uur     Herebrug
15:30 uur     H.N. Werkmanbrug
15:40 uur     Emmabrug
15:50 uur     Zuiderhaven
16:00 uur     Einde parade

Kij voor meer informatie op www.grachtenfestijn.nl

 

 


Voor meer informatie en het complete programma op www.grachtenfestijn.nl