Cultuur & Uitgaan

Gezocht: maker van glaskunstwerk fietsenkelder Grote Markt

In de fietsenkelder onder de Grote Markt staat sinds kort een mega kunstwerk van glas. Het kunstwerk, bestaande uit twintig versierde ramen, had vroeger een plekje in de V&D maar is onlangs gerestaureerd en herplaatst in de kelder. Grote vraag: wie heeft het kunstwerk gemaakt? Geen onbelangrijke vraag: het kunstwerk is genomineerd voor de Kunst op Straatprijs.


Leestijd: 1 minuut

Het glasappliqué bestaat uit twee ramen boven elkaar, tien ramen breed. Het kunstwerk bestaat uit meerdere lagen glas, in verschillende kleuren.

Het kunstwerk is waarschijnlijk in 1968 door het personeel van V&D aangeboden aan de directie, ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de vestiging.

Na het vertrek van de V&D uit de stad en de verkoop van het pand, werd het glasappliqué in 2018 uitgenomen. Het kunstwerk heeft zes jaar in de gemeentelijke opslag gestaan en is in die tijd ook schoongemaakt en gerestaureerd. En nu heeft het dus, dankzij MWPO en de gemeente, een plekje in de trapopgang van de fietsenkelder.

Op een van de ramen is de inscriptie ‘Design Esser Holland’ geëtst, wat waarschijnlijk verwijst naar de maker van het werk. Helaas is er niets bekend over dit bedrijf, waardoor de identiteit van de maker onbekend blijft. Kunstpunt Groningen vraagt daarom iedereen die meer weet over de maker van dit kunstwerk te helpen bij de zoektocht.

Kunst op Straatprijs
Jaarlijks organiseert Kunstpunt Groningen tijdens de Maand van de Kunst op Straat de Kunst op Straatprijs. Het thema van de Kunst op Straatprijs 2023 is ‘kunst bij entrees’. Dit jaar zijn tien kunstwerken bij ingangen van gebouwen in de gemeente Groningen