uitgaan

11 jul 2018, 09:09

Expo rondom Albert Hahn in Stripmuseum

Expo rondom Albert Hahn in Stripmuseum

Vanaf aankomende vrijdag is er in het Stripmuseum in Groningen een expositie te zien rondom de Groningen afkomstige Albert Hahn (17 maart 1877 - 3 augustus 1918). Hij is één van de meest invloedrijke politieke tekenaars die ons land heeft gekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zo’n honderd jaar geleden waren kranten en weekbladen wat nu televisie en sociale media zijn. Ze waren het bindmiddel van de verschillende politieke stromingen en culturen in het verzuilde Nederland. Cartoons vormden een belangrijk onderdeel van die media. De meeste kranten en tijdschriften hadden dan ook een vaste cartoonist in dienst.

Albert Hahn, die voor het socialistische dagblad Het Volk werkte, was in die tijd de meest felle en daarom één van de meest invloedrijke politiek-tekenaars. Met zijn tekenpen maakte hij korte metten met hypocrisie over armoede, nam hij strijdvaardig afstand van kolonialisme en militarisme, en dreef hij ongenadig de spot met politieke tegenstanders als de antirevolutionair Abraham Kuyper.

Hahns leven en werk weerspiegelen de sociale en culturele veranderingen in het toenmalige Nederland. Zijn prenten geven daarmee uitdrukking aan de tijdgeest, maar zijn daarnaast vaak ook verrassend actueel.

De expositie Albert Hahn, de macht van de pen is te zien van 13 juli tot en met tot en met 25 november 2018. Bij de expositie verschijnt tevens een catalogus.