Cultuur & Uitgaan

Dit is het gratis programma van Eurosonic Noorderslag

Over een week barst Eurosonic Noorderslag los: het jaarlijkse vierdaagse muziekfestival met opkomende Europese en Nederlandse acts. Naast allerlei betaalde programma-onderdelen is er dit jaar ook weer een uitgebreid gratis programma.


Leestijd: 3 minuten

Foto | ESNS/Bart Heemskerk
Foto | ESNS/Bart Heemskerk

Eurosonic Air

ESNS Air is het gratis toegankelijke podium op de Grote Markt in Groningen, waar plek is voor 1.500 bezoekers. Opkomende en bekende acts komen in het programma voorbij, zoals onder andere The Vices en Joost Klein.

ESNS ART – Kunstpunt

Tijdens de komende editie van ESNS staan er twee tijdelijke kunstwerken op de Grote Markt. Kunstenaar Michiel Teeuw presenteert een kunstwerk genaamd Rocks, Resting, een oase van rust en stilte middenin het bruisende festival en in het stadshart van Groningen. Daarnaast wordt er een serie grafische posters getoond van leerlingen van het Montessori (vak)lyceum, over hoe de jonge generatie aankijkt tegen onze uitputtingsmaatschappij. ESNS Art is een samenwerking tussen Kunstpunt Groningen en ESNS.

The European Poster Explosion

In Pictura, aan de Sint Walburgstraat in Groningen, is tijdens ESNS een Poster Explosion te bezoeken. Je vindt er zeefdrukposters, art prints en andere merchandise uit heel Europa.

Stille Strijd – Saskia Stolz

Een bijzonder beeld van een ineengedoken jongen staat van 15 tot en met 29 januari 2024 op het Akerkhof. Het beeld, getiteld Stille Strijd van kunstenaar Saskia Stolz, vraagt aandacht voor jongeren met mentale problemen en hoopt het gesprek rondom depressie en zelfdoding onder jongeren op gang te brengen. Stille Strijd reist door heel Nederland om aandacht te vragen voor dit onderwerp.

Platosonic

In de Oude Ebbingestraat vindt Platosonic traditiegetrouw plaats bij Plato en The Coffee Company. Het officiële instore festival is overdag, met bands en artiesten die ook bij ESNS spelen. Platosonic is gratis toegankelijk en vindt plaats van donderdag 18 januari tot en met zaterdag 20 januari 2024. Artiesten die bij Platosonic spelen zijn onder andere Jazzygold, Fat Dog, Lambrini Girls en Froukje (acoustic). Het complete programma is te vinden op de website van Eurosonic Noorderslag.

NOORD X ESNS

NOORD is een Noordelijke samenwerking om de professionele ontwikkeling van noordelijke makers en acts in de hiphop- en popcultuur te stimuleren. In The Social Hub in Groningen vind je iedere avond van 17 t/m 19 januari 2024 een aantal acts van UpNorth, Hit the North en alumni van Hit the North.

Grunnsonic

Grunnsonic is een gratis showcase festival van Gronings muzikaal talent dat plaatsvindt tijdens ESNS. Grunnsonic, een gezamenlijk initiatief van ESNS en POPgroningen, geeft lokale acts de kans zich te presenteren aan het grote publiek en de muziekprofessionals die aanwezig zijn op ESNS. Dit jaar vindt Grunnsonic plaats van 17 tot en met 19 januari in Het Pakhuis, Warhol, Het Concerthuis en KLUP DE DAG.

Marshall Showcase

Bij Blokes vind je donderdag tussen 17.00 en 20.00 de Marshall Showcase: het beste talent uit de UK. Artiesten die zullen spelen, zijn: the Dream Nails, The Meffs, Hotel Lux en King Nun.

Roze Zaterdag Talentroom

Roze Zaterdag Groningen host op vrijdag 19 januari de Talentroom in The Social Hub. In samenwerking met Spot TV staat de avond in het teken van de Roze Zaterdag waarbij enkele acts live spelen en plaatsnemen in de Spot Studio. Meer info is te vinden op de socials van Roze Zaterdag Groningen en Pride Groningen.

Penguin radio showcases

In De Drie Gezusters vind je volgende week van woensdag tot en met vrijdag van 17.00 tot 20.00 de Penguin radio showcases: acts die worden gehost door opleidingsprogramma’s, managers en boekers die vinden dat hun act moet worden voorbereid op de volgende stap: ESNS.

Jagersonic

Jagersonic vindt plaats op zaterdag 20 januari van 13.30 – 22.00 uur in de VERA in Groningen. De acts van dit jaar zijn Sha la Lees, Anita van de Rapsodies, Arson en meer.