Cultuur & Uitgaan

Partnerbijdrage

De meerwaarde van de basisopleiding bij de School voor Fotografie?

Wie denkt dat er net een blik fotografen is open getrokken in het Pioenpark zit er niet ver naast. Want het karakteristieke gebouwtje van ‘Van Houten’ huisvest de basisopleiding van de School voor Fotografie. Vandaag was er een praktische buitenles waarbij de studenten de geleerde vaardigheden meteen in de praktijk brachten. Vandaar de veelzijdige groep fotografen die er rond zwierven. Binnen treffen we toevallig Jörgen Janssens en Ramon Mangold, sinds enkele maanden de nieuwe directeuren van de School voor Fotografie.


Leestijd: 2 minuten

“Dat perfecte plaatje gaat zichzelf niet maken!”

Door het enthousiasme van beide heren zou je denken dat ze ook net de magie van de fotografie hebben ontdekt. Maar niks is minder waar; juist de vele jaren ervaring in de praktijk en bij de School voor Fotografie hield het plezier in de fotografie levendig.

“Het is een pracht vak!” steekt Janssens direct van wal. “Hoe breng je het verhaal wat in je hoofd zit, tot leven in een foto, dat is de uitdaging.” Mangold vult direct aan met een betoog over techniek. “De juiste lens, toepassing van de belichtingsdriehoek, een lekkere compositie…” Het maakt meteen duidelijk waarom de basiscursus zes lesdagen omvat, want dat perfecte plaatje gaat zichzelf niet maken.

“De basiscursus is een prima weg om de geheimen van je camera te ontdekken” doen de heren uit de doeken. “Maar er zit ook wel een risico aan. Eenmaal op ontdekkingstocht wil je meer en meer, en uiteindelijk ook beter” waarschuwt Mangold. Het aanbod van de School voor Fotografie blijkt uiteindelijk meer te omvatten dan Groningen nu huisvest. In vestigingen in Breda en Utrecht is er ook een vervolgaanbod met onder meer een 1-jarige erkende beroepsopleiding voor diegene die er vakmatig mee verder willen. Voor de creatieveling die Professioneel, Recreatief, Inspirerend, Spiritueel, Motiverend en met Aandacht wil fotograferen. Is dit samengevat in de PRISMA-opleiding. In gesprek met deze twee bevlogen mannen is het onmiskenbaar dat ze een duidelijke stip op de horizon hebben, professioneel en kwalitatief onderwijs, kleine groepen, duidelijke instructie. “Dat perfecte plaatje is voor iedereen ook verschillend” verteld Janssens “maar wil jezelf praktisch aan de slag met de fotografie is een duidelijke basis onmisbaar.”

Terug naar Groningen waar de studenten het lokaal weer binnen stromen tezamen met docent Jaqueline Jellema. “Fotografie is een doe-vak” vertelt ze met eenzelfde twinkeling. “Niks zo mooi als de studenten zien groeien. Waar de eerste lessen begrippen als sluitertijd en diafragma nog abstracte begrippen zijn, bemerk je dat ze die al snel genoeg eigen maken.” We ronden het gesprek ondertussen af want alle ogen zijn nieuwsgierig gericht op het scherm met de resultaten. Groningen en haar bewoners staan er zo te zien in elk geval weer goed op!

De basisopleiding fotografie wordt gegeven bij ‘Van Houten’, Oliemuldersweg 47 in Groningen.

De opleiding start bij voldoende inschrijvingen op vrijdag 26 januari 2024. De lessen zijn om de week. Benieuwd naar andere opleidingen? Kijk op de website van de School voor Fotografie