Cultuur & Uitgaan

Dansvoorstelling over verslavingsindustrie in première: "Het kan iedereen overkomen"

Nederlandse verslaafden brengen de rauwe realiteit van verslaving onder de aandacht in de dansvoorstelling ADI(C)SCO, die zaterdag 9 maart in de Machinefabriek in Groningen in première gaat. De verslaafden dansen zelf niet mee, maar hebben emoties aangereikt die door professionele dansers in de voorstelling worden overgebracht.


Leestijd: 1 minuut

Foto | BYHALIE
Foto | BYHALIE

De voorstelling is een initiatief van choreograaf en theatermaker Cecilia Moiso en het Groningse dansgezelschap Club Guy & Roni. “We willen dat er meer begrip en empathie ontstaat voor mensen die kampen met verslaving”, legt Moisio uit. “Tegelijkertijd is de dansvoorstelling een protest tegen de trends en systemen die onze maatschappij zo verslavend maken.”

De verslaafden delen niet alleen hoe het is om verslaafd te zijn, maar ook hoe de maatschappij naar ze kijkt en hoe verslaving hen in de greep kreeg. Moisio: “De man onder een brug met een naald in zijn arm is nog steeds het clichébeeld dat de samenleving over verslaafden heeft, terwijl er in Nederland miljoenen mensen in stilte kampen met een verslaving. Met de dansvoorstelling wil ik de kijker laten ervaren wat verslaving emotioneel en lichamelijk met je doet. En mensen vooral het besef meegeven dat verslaving iedereen kan overkomen, hoe rijk of geleerd je ook bent. Alles in onze maatschappij is erop gericht om ons verslaafd te maken en houden. Of het nu gaat om alcohol, sigaretten, snoep, sociale media of kalmerende medicijnen, het is big business.”

Documentaire

Ter voorbereiding op de dansvoorstelling sprak Moisio met verslaafden, artsen en verslaafden in herstel. Deze gesprekken en het repetitieproces van ADI(C)SCO zijn direct na afloop van de voorstelling te zien in de gelijknamige documentaire.

Op zaterdag 9 maart 2024 vindt de première plaats in Theater de Machinefabriek in Groningen. ADI(C)SCO toert van maart tot en met mei 2024 door Nederland.