Cultuur & Uitgaan

CITYSCAPES: werk van Groningse fotografe uit New York in USVA

De Usva toont vanaf komende vrijdag 9 november werk met een dubbele dimensie: New York gefotografeerd door een Groningse, Groningen gefotografeerd door een New Yorker. Ken Schles richt zijn stadse oog op het alledaagse, vluchtige Groningen. Fotografe Sabina Theijs laat de alledaagse kant zien van een New York dat we niet zo goed kennen: de Lower East Side.


Leestijd: 2 minuten

Geen grootstedelijke bombastiek, maar mensen die zich op hun eigen manier manoeuvreren tussen licht, lucht en muur. Als je hun werken naast elkaar ziet, blijkt dat New York en Groningen zo verschillend nog niet zijn…
Uiteindelijk begint de metropool op microniveau: bij de zoekende mens.

Sabina Theijs (1978)

Volgde de haar opleiding fotografie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Op dit moment combineert zij haar werk als freelance fotograaf met eigen projecten, bestaande uit portretten en documentair werk. In haar foto’s gaat zij op zoek naar datgene dat mensen met elkaar verbindt en vaak staan daarbij de sociale verhoudingen binnen een kleine gemeenschap centraal. Voor de serie ‘Rivington Street’ heeft zij van juli 2006 t/m februari 2007 in de Lower East Side in New York gewoond om de geleidelijke overgang van vervallen achterstandsbuurt naar trendy wijk vast te leggen.

Ken Schles (1960)

Maakte als geboren New Yorker Invisible City, hét portret van New York en een van de invloedrijkste fotopublicaties van de afgelopen decennia, richt zich in zijn fotografie op mensen in de publieke ruimte, schijnbaar gedachteloos onderweg van de ene naar de andere bestemming: leven, werken, winkelen. In het kader van “Het Land van Belofte”, maakte hij in opdracht van Noorderlicht een fotografisch document van het straatleven in Groningen. Verstilde momenten van mensen die in het stedelijke decor hun eigen weg zoeken.

Ton Broekhuis, Charlie Ahearn en het schrijverslaboratorium

Naast de twee exposanten wordt er een stille documentaire vertoond van Charlie Ahearn en is er een kleine New York fotografieselectie te zien van Ton Broekhuis (1952, fotograaf van o.a. ‘Een Wijde Blik verruimt het Denken en Eiland, en directeur van Noorderlicht). Verder zal het schrijverslaboratorium een aantal literaire reflecties leveren met betrekking tot het thema.

Opening tentoonstelling: vrijdag 9 november om 17.00 uur, Usva (borrel en gastspreker)

In het kader van de tentoonstelling zal verder op 20 november de film Taxi Driver vertoond worden in het Usva-theater. Voorafgaand aan deze film zal een korte inleiding verzorgd worden.