Cultuur & Uitgaan

Capella Groningen brengt bijzondere uitvoering van Händel in Martinikerk

Met de uitvoering van het vrij onbekende en weinig uitgevoerde oratorium Alexander’s Feast van G.F. Händel neemt Capella Groningen op zaterdag 17 november in de Martinikerk te Groningen feestelijk afscheid van Adrián Rodríguez Van der Spoel, die meer dan tien jaar vaste dirigent van het koor is geweest.


Leestijd: 2 minuten

In het oeuvre van Händel neemt Alexander’s Feast om verschillende redenen een belangrijke plaats in. Musicologisch en muziekhistorisch is dit werk uit 1736 interessant, omdat het een van de eerste avondvullende oratoria was die Händel schreef. Het is bovendien een van de weinige oratoria die geen gebruik maakt van Bijbelse teksten maar een libretto heeft dat gebaseerd is op een ode van John Dryden (1631-1700), de belangrijkste Engelse literator uit de tweede helft van de zeventiende eeuw. De ode is geschreven ter ere van Sint Cecilia, de beschermheilige van de muziek, en door dit gedicht te gebruiken voor zijn oratorium plaatst Händel zich in een kleine, maar belangrijke Engelse traditie van componisten die tot in de twintigste eeuw werken schreven ter ere van deze heilige. Onbelangrijk maar toch leuk is het feit dat de geplande datum van uitvoering (17 november) slechts vijf dagen eerder is dan de naamdag van Sint Cecilia (22 november).

In zijn Alexander’s Feast, or The Power of Music, zoals de titel van Drydens ode volledig luidt, wordt verhaalt hoe Alexander de Grote na zijn overwinning op de Perzische koning Darius een feestmaal houdt waarbij zijn hofmuzikant Timotheus door zijn fluitspel bij zijn vorst een rijk palet aan emoties weet op te roepen. Dit dreigt uit de hand te lopen als Timotheus bij de dronken Alexander een zodanige wraaklust jegens de Perzen opwekt dat deze met een fakkel brand wil gaan stichten. De gemoederen bedaren pas weer als Sint Cecilia verschijnt.

Capella Groningen zingt voornamelijk muziek uit de renaissance en de barok, al stond Händel nog niet eerder op het programma. Onder de deskundige leiding van Adrián Rodríguez Van der Spoel heeft het koor zich ontwikkeld tot een van de beste amateurkoren op het gebied van de oude muziek in Noord-Nederland. De solisten Harry van Berne en Marc Pantus hebben hun sporen op het gebied van de Oude Muziek al lang verdiend en zijn geen onbekenden voor Capella Groningen. De jonge sopraan Tamar Niamut zingt voor het eerst bij Capella Groningen. Zij is een leerlinge van Xenia Meijer, met wie het koor al eerder vruchtbaar samenwerkte. Verder wordt meegewerkt door The Northern Consort, dat zich de laatste jaren heeft ontwikkeld tot hèt barokorkest van het noorden en inmiddels bouwt aan een internationale reputatie. Alexander’s Feast belooft ook voor het publiek een muzikaal feest te worden!
De aanvang van het concert is 20.15 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de koorleden en aan de kerk, of te reserveren per telefoon 050-3131796 of e-mail reserveringen@capellagroningen.nl. Meer informatie www.capellagroningen.nl.