Cultuur & Uitgaan

Brasserie Midi in Folkingestraat in Groningen – culinair genieten voor prijs van een eetcafé

De jonge ondernemer Pol de Bruin (29) is sinds drie jaar de trotse eigenaar van Brasserie Midi in de Folkingestraat.  Een op oude leest geschoeide brasserie waar de echte gastvrijheid voorop staat: niet teveel poespas. Midi wil laten zien dat je voor een normale prijs kwalitatief goed kunt eten. De Frans/Mediterraanse kaart hanteert ongeveer hetzelfde prijsniveau als die van een eetcafé, maar biedt een ander culinair niveau, zo meldt hij in een interview met het blad CityScoop, van de Groningen City Club.


Leestijd: 3 minuten

Brasserie Midi in Folkingestraat in Groningen – culinair genieten voor prijs van een eetcafé
Brasserie Midi in Folkingestraat in Groningen – culinair genieten voor prijs van een eetcafé

“Mensen moeten voor een kopje koffie kunnen komen, maar ook de hele avond kunnen zitten”, aldus De Bruin. “Midi wil laagdrempelig zijn maar wel goede kwaliteit bieden.”

“We focussen ons in Groningen teveel op de doelgroep die weinig wil betalen. Dat was in eerste instantie ook wat ik in dit bedrijf wilde. Toch heb ik gekozen voor een markt die meer wil betalen voor echte kwaliteit. Een tikkeltje gedurfd, want het is altijd afwachten of het aanslaat, maar het werkt toch zeker en ik denk niet alleen bij ons."

De jonge ondernemer Pol de Bruin (29) is sinds drie jaar de trotse eigenaar van Brasserie Midi in de Folkingestraat.  Een op oude leest geschoeide brasserie waar de echte gastvrijheid voorop staat: niet teveel poespas. Midi wil laten zien dat je voor een normale prijs kwalitatief goed kunt eten. De Frans/Mediterraanse kaart hanteert ongeveer hetzelfde prijsniveau als die van een eetcafé, maar biedt een ander culinair niveau. “Mensen moeten voor een kopje koffie kunnen komen, maar ook de hele avond kunnen zitten”, aldus De Bruin. “Midi wil laagdrempelig zijn maar wel goede kwaliteit bieden.”

De keuze om zich te vestigen in de Folkingestraat was geen moeilijke: “Ik kreeg een pand aangeboden waar ik mijn concept goed op kon aanpassen”, vertelt de nog jonge ondernemer. “Ik wilde graag lunch kunnen combineren met diner in de binnenstad en dat past goed in de Folkingestraat.  Het is de doorreisroute tussen de binnenstad en het station. Daarnaast is de Folkingestraat de leukste winkelstraat van Nederland. Een echte wereldstraat, licht alternatief en creatief.” Daar heeft Midi haar producten op aangepast. En ook de binnenkant van de zaak past volgens De Bruin goed bij de straat: “Het interieur doet warm aan, net als de Folkinge zelf.”

“Ondanks het feit dat de Folkingestraat een geweldige straat is, ziet een beperkte groep hem helaas alleen als een snelle binnendoorroute naar het station. Daardoor zou voor toeristen een aanrijding zomaar de eerste kennismaking met Groningen toeristen kunnen zijn. Het liefst zou ik zien dat de brommers uit de straat verdwijnen. Samen met andere ondernemers uit de straat zijn we daarom bezig om een plan aan te dragen bij de gemeente om meer nadruk op de voetgangers te leggen.”

Wat de Bruin graag anders zou zien is een betere verdeling van het aantal vierkante meters in de grote panden. “Er komen steeds meer dezelfde soort winkels, gerund door dezelfde grote bedrijven. Zij richten zich met name op het lagere segment. Zo hoorde ik laatst Floortje Dessing zeggen: ‘Hoe kan het dat een t-shirt voor 3 of 4 euro langs de kassa gaat’. Denk daar maar eens over na. Ik geloof dat je de gasten van Groningen kunt opvoeden door ze te laten kiezen voor een iets duurdere, maar wel verantwoorde aankoop. Grote retailers die de stad nu heeft aangetrokken zetten te veel in op lage prijzen en bijpassend publiek. Er is een mix nodig tussen grote en kleinere panden en grote en kleinere ondernemingen. Die mix is van groot belang en is nu nog niet optimaal.”