Cultuur & Uitgaan

38e editie Eurosonic Noorderslag: “Prachtige week met een geweldige sfeer”

280 Europese acts, 40.000 bezoekers en een hoop eierballen: Eurosonic Noorderslag (ESNS) zit erop. Zaterdag werd het vierdaagse muziekfestival afgesloten met Noorderslag in de Oosterpoort. De organisatie zegt terug te kijken op een succesvol evenement, met een “geweldige sfeer”.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Niels Knelis
Foto | Niels Knelis

Sinds woensdagavond stond Groningen vier dagen lang in het teken van muziek en kunst. Muziekliefhebbers en professionals konden struinen tussen de tientallen podia verspreid door de stad, op zoek naar nieuw talent.

“Een prachtige week met een geweldige sfeer”, zegt interim directeur Frans Vreeke over deze 38e editie. “Eurosonic, Noorderslag en de conferentie hebben wederom de kracht en de diversiteit van de Europese popcultuur laten zien. We kijken uit naar het muziekjaar 2024, waarin we ongetwijfeld veel acts, die zich op ESNS hebben bewezen, terug gaan zien op de podia van Europese zomerfestivals.”

Minder traditionele muzieklanden populair

Opvallend is volgens de organisatie dat acts uit minder traditionele muzieklanden dit jaar heel goed scoren bij het publiek. “De kwaliteit van acts uit heel Europa is torenhoog, waarbij het opvallend is dat artiesten zoals Bulgarian Cartrader (Bulgarije), Fat Dog (Engeland), freekind. (Slovenië), MARO (Portugal), Tramhaus (Nederland), YĪN YĪN (Nederland), yunè pinku (Ierland) en Zaho de Sagazan (Frankrijk) heel goed scoren bij ons publiek van muziekliefhebbers, muziekprofessionals en muziekmedia. We zien hier een verschuiving naar opkomende muzieklanden die de Europese popcultuur uitdragen”, zegt Hoofd Programma Robert Meijerink.

Acts die fans aankomende zomer in de gaten moeten houden zijn volgens Meijerink onder andere English Teacher (uk-eng), Klawo (pl), LEILA (ch), Loverman (be), Prisma (dk) en Zamilska (pl). Daarnaast werden volgens hem ook Nederlandse acts als Elephant, néomi, ROLROLROL, Sarah Julia, en The Vices goed opgepakt door de Europese muzieksector.

Popprijs naast Joost Klein

De Popprijs, de meest prestigieuze prijs voor Nederlandse popmuziek, is tijdens het festival uitgereikt aan Joost Klein, die Nederland dit jaar zal vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Zweden. Zijn werk wordt door de jury geprezen om de verbindende factor in zijn muziek.

De volgende editie van ESNS vindt plaats van 15 tot en met 18 januari 2025.