Sport

Voorgoed voorbij: na 135 jaar einde aan Groninger drafsport in Stadspark

In het Stadspark in Groningen is gisteren definitief het doek gevallen voor de drafsport. Voor de allerlaatste keer konden paardensportliefhebbers, en ook mensen die graag een gokje wagen op paardenraces, gisteren genieten van paardenkoersen. De negen koersen die werden verreden trokken veel publiek. Tijdens de races vloog een vliegtuigje over dat een tekst door de lucht sleepte waarmee B&W werden “bedankt” voor het beëindigen van een 135 jaar oude Groningse traditie.


Leestijd: 1 minuut

Voorgoed voorbij: na 135 jaar einde aan Groninger drafsport in Stadspark
Voorgoed voorbij: na 135 jaar einde aan Groninger drafsport in Stadspark

De eerste koers die werd verreden was vernoemd naar de wethouders die verantwoordelijk waren voor het besluit om te stoppen met de draverijen. Deze prijs werd door de Koninklijke Harddraverij & Ren Vereniging Groningen daarom de “Glimina Chakor & Inge Jongman Bedankt-Prijs”, genoemd.

Drafbaan wordt evenemententerrein

Het beëindigen van de draverijen vloeit voort uit het plan van B en W – gesteund door de meerderheid van de gemeenteraad – om de drafbaan door te ontwikkelen tot “evenemententerrein Stadspark”. Kosten: 1,6 miljoen euro.

Door meer diversiteit aan optredens (minder dance, meer pop) moet de belasting op de omgeving ook afnemen, menen B &W. Het doel van B&W is daarbij niet om méer evenementen te organiseren, maar vooral betere evenementen en groener, voor publiek én omgeving.

Omwonenden lieten onlangs echter weten geen vertrouwen te hebben in de plannen, omdat ze vrezen dat dat ten koste gaat van de rust. Met name bewoners van de Grunobuurt en Laanhuizen lieten weten bevreesd te zijn dat de evenementen veel meer geluidsoverlast zullen opleveren dan B&W denken.

De Koninklijke Harddraverij en Renvereniging Groningen (KHRV) had er nog voor gepleit om de draverijen dan te beschouwen als één van de te organiseren evenementen, en om zo deze traditie voor Groningen te behouden. Maar het college van B & W voelde daar niets voor.