sport

11 jan 2018, 09:09

Verpletterende Europese zege Donar; Lycurgus zet stapje richting bekerfinale

Verpletterende Europese zege Donar; Lycurgus zet stapje richting bekerfinale

Het was een mooie woensdagavond voor twee Groninger topsportclubs. Donar boekte in groep L van de Europe Cup een meer dan spectaculaire wedstrijd een 109-69 zege op Keravnos uit Cyprus. Met twee zeges is Donar nu koploper. In Doetinchem boekte Abiant Lycurgus in de eerste halve finale van de beker een 3-2 zege op Seesing Personeel Orion.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het was voor de ruim 3.200 toeschouwers een historische avond. Liefst 22 driepunters waren raak. Daarmee werd een nieuw clubrecord gevestigd.  Bij rust stond het al 58-39 in het voordeel van de Groningers. Toen lagen er al elf driepunters in de basket. Het verschil werd na de pauze alleen maar groter mede door de steeds maar vallende driepunters. Het is maar de vraag of dit ooit nog weer op deze wijze te zien is. Thomas Koenis was binnen het sterke collectief de opvallende man. De center schoot al zijn zeven driepuntpogingen raak. Een score van honderd procent wordt zelden vertoond. Het was Koenis zelf die de 22e driepunter voor zijn rekening nam om daarmee als het ware zijn handtekening onder de wedstrijd te zetten. Koenis was topscorer met 25 punten. Brandyn Curry noteerde 22 punten in deze historische wedstrijd.

Het leek een eenvoudige woensdagavond te worden voor Lycurgus in de eerste halve finale van het bekertoernooi. In Doetinchem werden de eerste twee sets tegen Orion eenvoudig gewonnen. Een simpele zege lag in het verschiet, maar het werd uiteindelijk een benauwde 3-2 zege via de setstanden 21-25, 17-25, 25-21, 25-19 en 7-15. De return is op woensdag 24 januari om 19.30 uur in het Alfa-college Sportcentrum.

Het was alweer de vierde keer dit seizoen dat beide ploegen elkaar troffen en wederom bleef de landskampioen aan de goede kant van de score. Het verloop van de wedstrijd was omgekeerd aan dat van afgelopen zaterdag toen het in de confrontatie voor de competitie ook 3-2 werd. Toen kwam de ploeg van coach Arjan Taaij terug van een 2-0 achterstand. Nu slaagde de thuisploeg erin om een zelfde achterstand weg te werken. Dat had Abiant Lycurgus grotendeels aan zichzelf te wijten. Ten eerste viel de servedruk weg en dat speelde de thuisploeg in de kaart.

Hierdoor werden de aanvallen van Orion veel dreigender, waardoor het lastiger werd om ook blokkerend overeind te blijven. De controle over de wedstrijd verdween. Orion werd de baas en deed de wedstrijd kantelen. In de noodzakelijk geworden vijfde set eiste een sterk serverende aanvoerder Wytze Kooistra een hoofdrol voor zich op door met een goede servereeks de voorsprong op 9-4 te brengen. Deze marge was ruim voldoende om de zege mee naar Groningen te nemen. Een servefout aan de kant van Orion betekende dat het bij het tweede matchpoint raak was.