Na moeizaam begin boekt klinkende 4-1 zege FC Groningen

Een uur lang bakte FC Groningen er weinig van in stadion De Vliert tegen hekkensluiter FC Den Bosch en kwam na 55 minuten zelfs op achterstand. Het bleek de opmaat naar een spetterend laatste half uur. Groningen scoorde er lustig op los en won met 4-1.

Leestijd: 2 minuten

Iedere stoel is vrijdagavond bezet in de Euroborg

De ploeg van trainer Dick Lukkien was aanvankelijk geen schim van de vechtmachine die het Feyenoord in de halve bekerfinale afgelopen donderdag zo lastig maakte. Het tempo lag veel lager en spelers waren minder energiek. Het gevolg was een ondermaatse vertoning. De eerste helft kon op een paar pogingen van afstand na schriftelijk afgedaan worden.

De thuisploeg, al zes duels zonder doelpunt, ging er direct na de thee in geloven en pakte het initiatief. Met succes. In de 55e minuut belandde een voorzet vanaf links bij de tweede paal waar spits Kacper Kostorz de bal van dichtbij langs Hidde Jurjus frommelde. Het was achteraf de redding voor FC Groningen. Na de achterstand schoot de FC alsnog in gang. Met dank aan de invallers Laros Duarte en Rui Mendes.

De gelijkmaker in de 66e minuut was een gelukje. Mendes zette druk op Krisztián Hegyi en de doelman schoot pardoes tegen Mendes op waarmee de gelijkmaker een feit was. Daarna ging het snel de goede kant op. In de laatste twintig minuten vielen nog drie treffers. Eerst kopte Romano Postema in de 71e minuut op aangeven van Marvin Peersman de 2-1 binnen. Vijf minuten later schoot Mendes een rebound binnen en in de extra tijd kon Postema nog een keer juichen.

Zo liep het gelukkig goed af en kan FC Groningen verder omhoog kijken. De FC staat nog steeds zesde in de Eerste Divisie, maar klimt als het de inhaalwedstrijd bij FC Emmen in winst omzet naar plek vier met nog maar drie verliespunten achterstand op nummer twee Roda JC en zes op koploper Willem II. De eerste twee promoveren rechtstreeks naar de Eredivisie.

Puntverlies in deze fase van de competitie is zeer onwenselijk. Komende vrijdag speelt FC Groningen in de eigen Euroborg tegen nummer twaalf MVV Maastricht, terwijl de nummers twee en drie Roda JC en ADO Den Haag elkaar treffen in Kerkrade. Nog elf finales te gaan.