Sport

Na FC Groningen ook Flames in de problemen; voorzitter Haerkens treedt per direct af wegens gebrek aan steun

Hans Haerkens is dinsdagavond per direct afgetreden als voorzitter van GasTerra Flames. De ex-voorzitter maakte dat dinsdagavond bekend na afloop van de met 80-65 gewonnen wedstrijd in de EuroChallenge tegen Pallacanestro Reggiana. De aangevoerde reden is dat Haerkens, die sinds medio 2012 het bestuur aanvoerde, niet meer kan rekenen op volledige steun bij de rest van zijn bestuursleden. De jaarrekening over het vorige seizoen ligt als een hete kroket op tafel. Daar waar Haerkens eerder dit jaar voorspelde dat zwarte cijfers geschreven zouden worden, is sprake van een fiks tekort.


Leestijd: 2 minuten

Dat wat een niemendalletje had moeten worden, kreeg dus een hele heftige staart. Flames was Europees al uitgeschakeld en wilde met een goed gevoel afscheid nemen. Wat ook gebeurde. De Italianen waren al geplaatst voor de volgende ronde en traden niet in de sterkste formatie aan. Na een 40-37 ruststand won Flames uiteindelijk met 80-65. Jeff Robinson was topscorer met 20 punten en Jason Dourisseau tekende 13 punten aan. Maar daar ging het na afloop niet over. De verhalen over de jaarrekening van het seizoen 2012/2013 deden al een tijdje de ronde en worden nu ook bewaarheid. Het bestuur heeft het huishoudboekje niet op orde en dat kan niet zonder gevolgen blijven. De onder de vorige voorzitter Rob Schuur en zijn mensen neergelegde solide bodem lijkt door de opvolgers aangegrepen te zijn om daar maar eens een flink gat in te slaan.

De feitelijke cijfers zijn nog niet bekend, maar als de voorzitter in eerste instantie meldt dat de schade wel meevalt en het later foute boel blijkt te zijn heeft de voorzitter wel een probleem. Binnen het bestuur is blijkbaar verschil van mening ontstaan hoe hiermee om te gaan en in dat traject is men elkaar kwijtgeraakt. Amateurisme ten top in de wetenschap dat de huidige hoofdsponsor recent te kennen heeft gegeven er na dit seizoen een punt achter te zetten. Dat betekent een gat in de begroting van minimaal 400.000 euro. Daar komt nu nog bij dat een groot deel van de door Schuur en co aangelegde financiële buffer aangewend moet worden om tekorten op te vangen. Hierdoor is van een solide basis geen sprake meer, maar is sprake geworden van drijfzand. Dit mag met recht het onverantwoord met andermans geld genoemd worden.

Normaal gesproken verlaat een kapitein als laatste het schip, maar daar heeft Haerkens schijnbaar een andere mening over. Al met al is bestuurlijk een lastige situatie ontstaan. Er moet zo snel mogelijk zicht komen op de cijfers. Ook voor het huidige seizoen. Daar waar de fans bijvoorbeeld roepen om het aflopen van het tijdelijke contract van Robinson, lijkt het antwoord duidelijk. Financieel onverantwoord om dit te doen. In MartiniPlaza moet heel snel iemand aan het roer komen, die zonder eigen belangen in staat is om de dubbeltjes van de kwartjes te onderscheiden en niet meer uitgeeft dan de polstok lang is. En in het kader van de acquisuitie is de huidige ontwikkeling verre van positief te noemen.