sport

26 nov 2017, 20:08

Lycurgus wint topper in Eredivisie; Dynamo in vijf sets verslagen

Lycurgus wint topper in Eredivisie; Dynamo in vijf sets verslagen

Abiant Lycurgus blijft koploper in de Eredivisie. In een spannende topper tegen nummer drie Draisma Dynamo uit Apeldoorn won de landskampioen zondagmiddag in het Alfa-college Sportcentrum met 3-2; 25-17, 24-26, 25-22, 18-25 en 15-11. Trifon Lapkov besliste de wedstrijd met een knalharde ace. Lycurgus heeft nu 23 punten uit acht wedstrijden. Eentje meer dan de nummer twee Seesing Personeel Orion.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het was een wisselvallige wedstrijd van de kant van Abiant Lycurgus. Coach Arjan Taaij had ervoor gekozen om Sam Gortzak als spelverdeler te laten beginnen. Het is voor hem belangrijk om speelminuten te maken. Ook in belangrijke wedstrijden. De basis bestond verder uit Auke van de Kamp, Trifon Lapkov, Stijn van Schie, Erik Mattson, Niels de Vries en Dennis Borst. Borst zou de hele wedstrijd blijven staan en dat is in het kader van zijn herstel een goed teken.

De eerste set was van heel goed niveau. Een begin waarin de gasten uit Apeldoorn geen enkele kans kregen. Onder leiding van een gemakkelijk scorende Van Schie en een uitstekend blokkerende De Vries stond het in een mum van tijd 21-11. Bij 24-14 was het eerste setpoint al een feit. Het afmaken duurde nog even, want pas op 25-17 sloeg Lapkov set 1 naar het verleden. In de tweede en vierde set was het niveau een stuk minder. Serverend liep het niet en de foutenlast liep snel af door eigen slordigheden of niet scherp zijn.

In de vijfde beslissende set stond de thuisploeg er weer. De gasten namen tot 4-5 steeds de leiding. Daarna waren het Lapkov van achter de drie-meterlijn en Van Schie, nadat invaller Pascal Hoogstra sterk geserveerd had, die het ombogen naar een puntje voorsprong; 6-5. Het werd nog weer gelijk, maar vanaf dat moment stond Lycurgus steeds een paar punten voor. Daar waar Dynamo sterk serveerde, liet de serve druk ze in de slotfase volledig in de steek. Wessel Blom liet het bij 13-10 afweten en ook het eerste matchpoint werd ingeluid door een foute serve. Vervolgens was er de heldenrol voor Lapkov met de beslissing.