Lycurgus voor de derde keer op rij kampioen; na 3-1 zege in beslissende finale tegen Orion

Abiant Lycurgus is zondag voor de derde keer op rij landskampioen. In de vijfde en beslissende wedstrijd van de finaleserie tegen Seesing Personeel Orion won Lycurgus met 3-1 (25-22, 21-25, 25-22 en 25-23). Voor 1.200 toeschouwers was het groot feest in MartiniPlaza toen de laatste serve van Orion op matchpoint uitging.

Leestijd: 2 minuten

De ploeg van coach Arjan Taaij zat vanaf het begin beduidend beter in de wedstrijd dan zaterdag in Doetinchem toen finale vier redelijk kansloos verloren werd met 3-1. Van meet af aan had de thuisploeg een voorsprong. De marge bedroeg steeds drie of vier punten en dat was voldoende om de regie te houden. Bij 20-18 leek het nog even spannend te worden, maar een servefout en een score van Frits van Gestel via het blok leverde 22-18 op. Nadat Wytze Kooistra de eerste set binnen sloeg ging het in de slotfase van de tweede set mis. Een aantal fouten op rij zorgden voor een onoverbrugbare achterstand. Een 21-20 voorsprong veranderde in 25-21 setverlies.

In de curciale derde set sloeg Abiant Lycurgus na 22-20 toe. Tot dat moment was de spanning enorm en leken beide rivalen behoorlijk aan elkaar gewaagd. Misschien wel het meest opzienbarende punt van de wedstrijd was de 17-16. Na een moeilijke rally haalde Trifon Lapkov de bal uit het achterveld met een hele hoge bal nog net terug. Bij Orion waren ze in de veronderstelling dat de bal uit zou gaan, maar het ronde ding plofte met dodelijke precisie binnen de lijn op de grond. Daarna was de marge nooit meer dan twee punten. Tot de slotfase. Een punt van Van Gestel en een score van Kooistra via het blok uit resulteerde in 24-20, waarna, de man van de wedstrijd, Kooistra de set besliste.

In de laatste set stond Lycurgus steeds aan de goede kant van de score. Het begon met een 3-0 voorsprong en via 10-5 en 13-8 leek het kampioenschap eenvoudig in de maak. Maar de voorsprong verdween als sneeuw voor de zon. Van Gestel sloeg een bal uit, een servefout, een ace van Joris Marcelis en een punt bij het net van Freek de Weijer betekende 15-15. Daarna waren het een aantal fouten aan beide zijden die de scores brachten. Marcelis joeg op 20-17 een bal uit, die hij in gezien had. De diagonaal was furieus en kreeg uiteindelijk een rode kaart. Dat betekende een direct punt voor Abiant Lycurgus; 22-17. Dat was uiteindelijk het voorportaal naar de winst. Dennis Borst bracht Plaza in extase met 24-21. Bij het derde kampioenschapspunt was het raak en was de vreugde groot.

Het was de apotheose van een prachtige spannende finalereeks. Na een 2-0 voorsprong in de serie had Abiant Lycurgus veel moeite om het af te maken. Orion vond de middelen om winnend te kunnen zijn. Gelukkig vond Abiant Lycurgus in de 45e officiële wedstrijd van het seizoen de spirit om het af te maken. Om daarmee de dominantie gedurende het hele seizoen in de competitie af te ronden.