Lycurgus nog geen kampioen; onverwachte nederlaag in vol MartiniPlaza

Abiant Lycurgus had de derde landstitel op rij voor het grijpen zondagmiddag, maar verloor na een 2-1 voorsprong in sets met 3-2 (25-19, 21-25, 25-20, 21-25 en 6-15) van Seesing Personeel Orion. Voor 3.000 toeschouwers liet Lycurgus een dikke kans liggen om het in een prachtige ambiance af te maken, maar slaagde daar niet in. Wedstrijd 4 is komende zaterdag in Doetinchem om 15.30 uur. Een eventuele beslissende vijfde wedstrijd is een dag later in Groningen.

Leestijd: 2 minuten

Keihard was er de afgelopen periode gewerkt om MartiniPlaza zo vol mogelijk te krijgen. Dat was gelukt, waardoor de voorwaarden om een kampioensfeestje te gaan vieren optimaal aanwezig waren. Maar dat bleek onvoldoende. Orion speelde voor de allerlaatste kans en realiseerde zich bij een 2-1 achterstand in sets dat het nu niet meer uitmaakte. Hun servedruk was hoog en aanvallend kwam de thuisploeg steeds minder goed uit de verf. Aanvoerder Wytze Kooistra had, mede vanwege rugklachten, zijn dag niet waardoor het meer op andere aanvallers aankwam dan normaal. Dat was één van de factoren van de nederlaag.

Vanaf de bank probeerde coach Arjan Taaij het met wissels. Auke van de Kamp en Stijn van Schie kwamen erin, maar er kwam geen winnende combinatie in het veld te staan. Blijkbaar ging het allemaal veel te mooi. De eerste set rolde vrij snel in de goede richting en ook het begin van de tweede set verliep in het voordeel van de thuisploeg. Daarna ging het plots een stuk minder. Set 2 ging met 25-19 naar Orion. In de derde set volgde nog wel weer een opleving. De set werd gewonnen en met een 2-1 voorsprong in sets leek titelprolongatie weer binnen handbereik, maar het liep anders.

Vanaf de vierde set was het een kwestie van achter de feiten aanlopen. 1-4 werd 4-8 en daarmee was de toon gezet. Orion ging er meer en meer in geloven en had servedruk. Iets wat Lycurgus veel minder had. Toch werd het na een 15-12 achterstand nog 17-17 na een 14-11 achterstand, maar het was van korte duur. In no-time had de ploeg van coach Redbad Strikwerda weer een marge van drie punten; 18-21. Een geblokte aanval van Dennis Borst en ook eentje van Stijn van Schie bracht de stand op setpoint; 21-24. Pim Kamps maakte het vervolgens bij de eerste de beste gelegenheid af.

Gevolg was een beslissende vijfde set. Daarin ging alles mis wat er mis kon gaan. Het ging tot 2-2 gelijk op, waarna Orion op de serve van Wiltenburg naar 9-2 weg kon lopen. Daarmee was wel duidelijk dat het kampioensfeest helaas nog minimaal een week uitgesteld moest worden. Het was ondermaats wat er na de eerste anderhalve set door Lycurgus op de vloer van MartiniPlaza gelegd werd.