Lycurgus heeft stunt nodig in Martiniplaza om Europees te overleven

Het is Nova Tech Lycurgus helaas niet gelukt een goede uitgangspositie te creëren om de laatste zestien te bereiken in de Europese CEV-Cup. In het Roemeense Mioveni was SC Promotey Dnipro uit de Oekraïne met 3-0 (21-25, 17-25 en 16-25) te sterk. De return is woensdag 29 november om 19.30 uur in Martiniplaza. Dan heeft Lycurgus mits het met 3-0 of 3-1 wint een golden set nodig om de laatste zestien te bereiken.

Lycurgus in actie tegen SC Prometey Dnipro

Het leek er in het begin niet op dat het een lastig avontuur zou worden voor de ploeg van coach Arjan Taaij. De start was prima met steeds een paar punten voorsprong vooral dankzij de direct scherpe Kyle McCauley, die uitgroeide tot Man van de Wedstrijd met 18 punten. De eerste set kantelde na 13-13. Vanaf dat moment was sprake van een achterstand en lukte het niet meer om langszij te komen. McCauley scoorde met zijn achtste punt van de set nog wel 20-22, maar daarna was het over.

Het gaf aan dat het niet lukte om de wedstrijd nog aan de praat te krijgen. De gewenste servedruk bleef uit en teveel eigen fouten hielpen Dnipro mede in het zadel. In combinatie met een strakke serve en dito blokkering. Getuige acht aces en evenzoveel killblocks. Nova Tech Lycurgus kon daar één ace en twee blokpunten tegenover zetten. Daarmee was een groot deel van het verschil al verklaard.

Na een matige tweede set volgde in de derde direct een 9-1 achterstand. Deze nadelige marge bleef gedurende de set gehandhaafd. Een servefout van invaller Thomas Sleurink bezegelde het lot van de duidelijke 3-0 nederlaag. Nova Tech Lycurgus weet waar het aan toe is en kan zich voorbereiden op de return over zes dagen.

Coach Taaij reageerde op de website. ‘We kregen in de eerste set veel rallykansen om het gaatje van drie punten bij 13-10 groter te maken, maar we speelden het te slordig uit. Daarna kregen we te maken met de realiteit van Europees volleybal tegen gewoon een goede ploeg met veel ervaring en kwaliteit. We werden serverend overpowered en stonden passend zwaar onder druk. We moeten voor de return het geloof en overtuiging hebben en echt beter volleyballen. Dan kijken hoever we komen.’