Lycurgus dwingt allesbeslissende finale af

Na een zinderende wedstrijd speelt Abiant Lycurgus zondag 12 mei de beslissende finale om de landstitel in MartiniPlaza. Na een 2-1 achterstand in sets richtte Abiant Lycurgus zich op en won alsnog met 3-2 van Achterhoek Orion. De setstanden waren: 25-21, 25-27, 19-25, 25-16 en 15-5. De vijfde wedstrijd begint zondag om 15.45 uur .

In een zeer sfeervolle SaZa Sporthal in Doetinchem leek het na de derde set voorbij, maar de ploeg van coach Arjan Taaij toonde eens te meer veerkracht en redde zich uit de meest netelige situatie. Met 2-1 achter in de finale en 2-1 achter in sets. Orion had nog één set nodig om kampioen te worden, maar Lycurgus stak er een stokje voor. Vanuit het motto we hebben niks meer te verliezen kwam er iets los in de ploeg wat werkte. Er werd alles of niets en met overtuiging gespeeld. De ploeg toonde karakter en kwam terug nadat ze met de rug tegen de muur stond.

Uitblinker Frits van Gestel over de ontknoping. 'In de vierde en vijfde set hebben we met zoveel overtuiging gespeeld. Ook bij twijfel vol voor de bal gegaan en dat is beloond. Het kostte veel energie. Soms sluipt de onzekerheid er wel eens een beetje in, maar de laatste sets zijn we volle bak gegaan. We moesten wel en dat werkte op een bepaalde manier bevrijdend. We hadden niks meer te verliezen.'

Wat in de vijfde set gebeurde was een genot om naar te kijken. Orion werd bijkans gedeclasseerd. Cruciaal was het derde punt van de set. Een aanval van Van Gestel werd aanvankelijk uitgegeven, maar via een lijnrechter moet scheidsrechter Koos Nederhoed op zijn beslissing terugkomen. Het werd 3-0 en dat opende de weg naar meer. Een drie meter aanval van Van de Kamp bracht de score op 5-0 en in een set tot 15 punten is het dan eigenlijk al beslist. Twee punten op rij van Hossein Ghanbari brachten liefst negen matchpoints op het scorebord. De eerste werd direct benut.