Sport

Jenning de Boo mist op haar na zijn eerste goud tijdens WK in Calgary

Op de eerste dag van het WK afstanden in het Calgary leek schaatser Jenning de Boo uit Groningen op het onderdeel teamsprint op weg naar zijn eerste gouden medaille. Een wereldrecord leek hiervoor voldoende, maar korte tijd later bleek Canada twee duizendste sneller.


Leestijd: 1 minuut

Jenning de Boo ontving eerder dit jaar een sportpenning van de gemeente Groningen
Jenning de Boo ontving eerder dit jaar een sportpenning van de gemeente Groningen

Daardoor moesten De Boo, Tim Prins en Janno Botman genoegen nemen met het zilver. Nederland snelde in een tijd van 1.17.17 minuten over de Olympic Oval. Sneller was er nooit gereden op dit nog jonge onderdeel in de schaatssport. Nadat Nederland met deze supertijd het wereldrecord verbeterd had duurde het niet lang dat titelverdediger Canada op het ijs verscheen.

Het thuisland was tot dat moment wereldrecordhouder en slaagde er met het bijna kleinst waarneembaar mogelijke verschil in Nederland te verslaan. Zuur, maar De Boo, Prins en Botman leverden een optimale prestatie. ‘Ongelooflijk. We hadden een wereldrecord en een Nederlands record. Twee duizendsten! Dat is echt niks’, reageerde De Boo voor ongeloof bij de NOS.

De Boo was recent ziek en moest de wereldbekerwedstrijden in Quebec bijna twee weken geleden aan zich voorbij laten gaan. De Groninger toont hiermee aan weer fit te zijn en klaar om op de individuele 500 en 1000 meter vol voor de medailles te kunnen gaan. Vrijdagavond staat de 500 meter op het programma en zaterdag is het tijd voor de dubbele sprintafstand.