sport

12 feb 2019, 08:08

Healthy Ageing Tour trekt nog meer naar Friesland

Healthy Ageing Tour trekt nog meer naar Friesland

De Healthy Ageing Tour, de eerdere Energiewacht Tour, is in de basis een puur Gronings wielerevenement met etappes in Stad en Ommeland, waar de hele wereldtop bij de vrouwen over de wegen raasden. De laatste jaren blijkt het steeds lastiger om dit overeind te houden. Mede ook door de herindeling blijven er steeds minder gemeentes over om zaken mee te doen. Daarom is inmiddels Friesland opgezocht. Nadat eerder al bekend werd dat Surhuisterveen gastheer is van een etappe wordt in april ook de etappe Wolvega-Heerenveen verreden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vorig jaar begon de Healthy Ageing Tour met een proloog in Heerenveen. Deze editie gaat het om etappe 4b op zaterdag 13 april. Nadat in de ochtend in een tijdrit in en om Winsum tegen de klok is gereden vertrekt de hele karavaan in de middag naar Friesland. Om 15.00 uur klinkt het startschot voor een etappe van bijna 75 kilometer van Wolvega naar Heerenveen. De finish staat gepland bij Sportstad op de Abe Lenstra Boulevard in Heerenveen. Onderweg worden Oldeholdpade, Ter Idzard, Mildam, Katlijk en De Knipe doorkruist.

Eenmaal in Heerenveen aangekomen, wacht de wereldtop bij de elite-vrouwen nog twee ronden van 17,5 kilometer. Deze finale lus doet niet alleen ook nog eens Nieuwebrug, Haskerdijken en Luinjeberd aan, maar loopt ook dwars door het centrum van Heerenveen. De junior-vrouwen starten en finishen op de Abe Lenstra Boulevard. Zij rijden 68,4 kilometer en krijgen vier keer de latere finale-lus van de vrouwen voorgeschoteld. Zij starten om 12.00 uur en finishen om 13.50 uur. De negende editie van het dameswielerevenement wordt verreden van woensdag 10 tot en met zondag 14 april. De organisatie hoopt binnenkort de overige etappes bekend te maken.