sport

11 feb 2019, 08:08

FC Groningen wint in blessuretijd en klimt op ranglijst

FC Groningen wint in blessuretijd en klimt op ranglijst

De 2-1 thuiszege van FC Groningen op Vitesse was wellicht een gelukkige overwinning, maar wel weer bijna noodzakelijk om zich staande te houden in het rechterrijtje van de Eredivisie. In de blessuretijd was de afronding na een individuele actie van invaller Mo El Hankouri doeltreffend. Het schot in de korte hoek leverde drie punten op en bracht FC Groningen naar de twaalfde plaats met 24 punten uit 21 duels.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het is de laatste jaren zelden zo spannend geweest in het rechterrijtje. Iedereen kan van iedereen winnen en wekelijks zijn er verrassingen. De ploeg van trainer Danny Buijs heeft nu twee keer op rij gewonnen en de ploeg is weliswaar geklommen naar de twaalfde plaats, maar de marges zijn flinterdun. Excelsior staat bijvoorbeeld zestiende met 22 punten. Groningen heeft maar twee meer.  Richting het op de negende plaats staande Fortuna Sittard is het verschil ook maar twee punten.

Het maakt het boeiend, maar ook lastig om definitief afstand te nemen van de onderste plaatsen. NAC Breda lijkt definitief af te haken. De FC heeft naar de laatste plaats inmiddels een marge van acht punten opgebouwd. Deels ontstaan tegen Vitesse. Het waren de huurlingen die van doorslaggevende betekenis waren. Kaj Sierhuis opende na een klein kwartiertje de score door een voorzet van Tim Handwerker vakkundig binnen te schuiven. Het tweede doelpunt voor de aanvaller, die ook als aanspeelpunt belangrijk is.

Met nog geen 16.500 toeschouwers op de tribune werd het na de gelijkmaker van Darfalou in de 34e minuut een steeds moeizamer geheel. Na rust viel er weinig meer te beleven. Tot de ultieme slotfase, waar Groningen zich het geluk van een late overwinning mocht laten smaken. Komende zondag komt Feyenoord op bezoek. Net als zondag zal Mimoun Mahi waarschijnlijk niet van de partij zijn. De aanvaller gaat wellicht nog getransfereerd worden naar een land waar de window nog niet gesloten is. Het zou gaan om FC Zurich.