sport

03 dec 2017, 16:04

FC Groningen wint eindelijk op vreemde bodem; Donar wint topper en Lycurgus blijft ongeslagen

FC Groningen wint eindelijk op vreemde bodem; Donar wint topper en Lycurgus blijft ongeslagen

Eindelijk was het zover. FC Groningen won zaterdagavond weer een uitwedstrijd en nog royaal ook. ADO Den Haag werd met 3-0 verslagen. Bijna zeven maanden moesten de groenwitten wachten op de volle winst in een uitbeurt. Op zondag 14 mei werd het in Enschede 5-3 tegen FC Twente op de slotdag van het seizoen.  In de nieuwe competitie leverden vijf uitwedstrijden louter verliespartijen op.  De twee andere stadse topclubs bevestigden dit weekend. Donar won de topper in MartiniPlaza met 85-65 van Den Bosch en Abiant Lycurgus bleef ook in de tiende wedstrijd van het seizoen ongeslagen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Lycurgus was met 3-0 veel te sterk voor nummer vijf Advisie SSS uit Barneveld. De setstanden waren 25-19, 25-17 en 25-22. De ploeg van coach Arjan Taaij speelde overtuigend en controleerde het duel zoals een koploper betaamd. Het was de laatste voorbereiding op het treffen met SWD Powervolleys Düren in de Europese CEV-Cup. Komende woensdag staat eerst de uitwedstrijd op het programma.  De return is op donderdagavond 21 december in MartiniPlaza. Niels de Vries bleef wegens een enkelblessure aan de kant, maar hij is waarschijnlijk inzetbaar tegen de Duitsers.

Voor FC Groningen was het na een slechte eerste helft in het tweede bedrijf raak. Direct na de thee was het Ritsu Doan die goed profiteerde van weifelend verdedigen. De Japanner kwam alleen voor de keeper te staan en had geen moeite om het net te laten bollen. De voorsprong legde de basis voor meer. De thuisploeg bleek niet bij machte om het FC Groningen echt lastig te maken en de gasten toonden zich meer en meer. Oussama Idrissi voelde zich thuis in het Kyocera Stadion. Nadat onder andere Jesper Drost een keer kiezelhard op de paal had geschoten, werd de score een kwartier voor tijd verdubbeld.

ADO slaagde er niet in om goed uit te verdedigen waardoor Idrissi de bal oppikte en van een meter of vijftien passeerde hij doelman Robert Zwinkels met een laag schot. Vlak voor tijd was het Juninho Bacuna die het feest compleet maakte. De zege was verdiend, omdat de Groningers in de tweede helft veel meer te bieden hadden dan de thuisploeg. Merkwaardig, omdat ADO bij een zege FC Groningen op acht punten had kunnen zetten. Nu is het verschil nog twee en staat de FC maar twee punten van nummer acht sc Heerenveen. Groningen staat nu twaalfde met 15 uit 14. Komende zondag staat de uitwedstrijd tegen hekkensluiter Roda JC op de rol. Revanchegevoelens zullen royaal aanwezig zijn, omdat de mannen van trainer Ernest Faber recent in de beker uitgeschakeld werden in Kerkrade.

Donar tenslotte begon de week van de waarheid prima met een klinkende 85-65 zege op New Heroes uit Den Bosch.  Een week waarin woensdag tegen Antwerp Giants beslist wordt of een Europees vervolg in de FIBA Europe Cup realiteit wordt en zaterdag komt koploper ZZ Leiden naar Groningen. Woensdag is een zege op de Belgen noodzakelijk om door te gaan. Halverwege het duel tegen Den Bosch stond het 46-40 in Gronings voordeel. Na de pauze werd het verschil gemaakt. De defensie stond als een huis en de selectie speelde als team sterk. Na het derde kwart was het al 65-50. Ook ging de foutenlast een rol spelen bij de gasten. Brandyn Curry was topscorer met 21 punten. Donar staat tweede in de Dutch Basketball League met 14 punten uit 9 wedstrijden. Leiden heeft 2 punten meer en een wedstrijd minder gespeeld.