Sport

FC Groningen werkt toe naar volgende finale tegen Cambuur

Nog vier keer negentig minuten duurt de reguliere competitie voor FC Groningen in de Eerste Divisie. Daarna is bekend of de FC direct promoveert of via de nacompetitie moet proberen het verblijf op het tweede niveau van Nederland niet langer dan een jaar te duren. De eerstvolgende horde is SC Cambuur.


Leestijd: 2 minuten

FC Groningen aan het begin van dit seizoen thuis tegen Willem II
FC Groningen aan het begin van dit seizoen thuis tegen Willem II

De Euroborg is zaterdagavond om 21.00 uur tot de laatste stoel bezet. Niemand die de Groningers een warm hart toedraagt wil een seconde van de razend spannende ontknoping missen. FC Groningen heeft drie punten minder dan nummer twee Roda JC en koploper Willem II staat daar weer drie punten boven.

De inhaalrace is al meer dan een half jaar aan de gang, maar de ploeg van trainer Dick Lukkien is nog steeds niet aangekomen op de beoogde promotieplaats. Wat maar aangeeft hoe matig de beginperiode was. In de afgelopen 24 duels verloor FC Groningen slechts één keer. En van de laatste acht wedstrijden won Groningen zeven. Het is alleen nog niet genoeg. De groenwitten moeten aan de winnende hand blijven.

De ommekeer van zwalkend geheel naar een vechtmachine kwam na de uitwedstrijd bij SC Cambuur op zondagmiddag 29 oktober. Destijds verloor Groningen met 2-1 en was op dat moment een lage middenmoter die rond plek veertien bivakkeerde. De Friezen staan tiende en verloren de laatste twee wedstrijden. Om plaatsing voor de play-offs om promotie nog af te dwingen is iedere nederlaag er eentje teveel.

De spanning staat er vol op derhalve. Roda JC speelt op eigen veld tegen nummer zes De Graafschap en Willem II moet zaterdagavond op bezoek bij het financieel geplaagde MVV Maastricht. De nummer acht van de Eerste Divisie. In de historie speelde FC Groningen zes keer tegen op eigen veld tegen Cambuur en won vier keer, speelde een keer gelijk en verloor één keer.

De laatste ontmoeting dateert van 24 februari 1980, het jaar waarin FC Groningen promoveerde. Het eindigde in 6-0. Voor liefst vijftienduizend toeschouwers in het Oosterpark scoorde Peter Houtman drie keer, Leen Zwanenburg was één keer trefzeker en Henk Veldmate tekende ook voor een doelpunt. De aftrap in de Euroborg is zaterdagavond om 21.00 uur.