FC Groningen weet weer wat winnen is; spectaculaire 4-2 thuiszege op Vitesse

Het leek weer een middag te worden waarvan FC Groningen er dit seizoen al veel te veel van heeft meegemaakt. Met moeizaam spel niet bij machte zijn om een tegenstander op de knieën te krijgen, maar gelukkig voor de fans liep het een keer anders af. De FC kwam twee keer terug van een achterstand en zegevierde uiteindelijk met 4-2. Het was de eerste zege sinds zondag 24 september toen FC Twente met 1-0 geklopt werd.

Leestijd: 2 minuten

De felbegeerde driepunter zorgde ervoor dat de ploeg van trainer Ernest Faber enige lucht kreeg. Groningen is gestegen naar de dertiende plaats in de Eredivisie met 12 punten uit 12 wedstrijden. Het gat naar de laatste plaats bedraagt nu vijf punten. Dat de groenwitten wonnen mocht op basis van de eerste helft een mirakel heten. In een veel te laag tempo werd geprobeerd om het de gasten uit Arnhem lastig te maken, maar daarin slaagde de FC nauwelijks. Tot overmaat van ramp kreeg het ook nog te maken met een eigen doelpunt. Het was verdediger Kasper Larsen die een inzet van Thomas Bruns ongelukkig binnen werkte. Dat kon er dan ook nog wel bij.

De ommekeer kwam in het laatste half uur. De aanleiding was de gelijkmaker. Nadat eerst Ritsu Doan de paal had geraakt schoot Fankaty Dabo vanaf de zijlijn op eigen helft de bal pardoes over zijn eigen doelman heen. Jeroen Houwen verklaarde na afloop bang te zijn geweest voor een rode kaart vanwege het oprapen van een terugspeelbal. Daarom liet Houwen de bal zomaar in het doel ploffen. De euforie was van korte duur. Larsen ging in een luchtduel met Tim Matavz over de schreef in de ogen van scheidsrechter Manschot binnen het strafschopgebied. Matavz nam de penalty zelf en schoot raak.

Drie minuten later, de 65e was het gelijk. Oussama Idrissi was de maker op aangeven van Yoëll van Nieff. Vanaf dat moment ging iedereen in een overwinning geloven en dat gebeurde. Eerst Mimoun Mahi die in de 78e minuut de bal heerlijk op de pantoffel nam en vier minuten later was het spits Tom van Weert die op aangeven van Mahi de wedstrijd besliste. Zo lieten de dissidenten Mahi en Idrissi de voeten spreken door beiden een doelpunt te maken. Komende zaterdag moet blijken wat deze energieboost waard is. Dan komt het kwakkelende Feyenoord op bezoek.  Een goed resultaat tegen de landskampioen kan misschien de definitieve ommekeer inluiden.