Sport

FC Groningen terug in eredivisie

Een dag volop feest en daarna keihard werken aan een solide toekomst in de eredivisie. Dat is het devies van FC Groningen na de verrassend snel beklonken nacompetitiewinst.


Leestijd: 3 minuten

De 1-0 zege bij Emmen door een doelpunt van Magnus Johansson en de 5-1 overwinning van MVV op Heracles maakte FC Groningen met nog twee speelronden te gaan niet meer in te halen voor de concurrentie. De wedstrijd van FC Groningen tegen MVV wordt komende zondag derhalve een echte feestwedstrijd, waarin niets meer te verliezen valt. Maar het wordt ook een wedstrijd waarin de club afscheid gaat nemen van vijf spelers.
Schoenmakers gaat naar Den Bosch, Matthijs naar AZ, Van Dinteren naar RKC, Averdijk naar Fortuna Sittard terwijl huurling Kantelberg naar FC Utrecht terugkeert. Als nieuweling staat voorlopig alleen MVV’er Roel Janssen vast. Als we directeur Hans Nijland mogen geloven volgen er spoedig meer.
“We hebben al het nodig voorwerk gedaan. Verschillende spelers hebben laten weten graag naar Groningen te komen, mits we eredivisie spelen. En dat is nu het geval.” Nijland vertelt dat FC Groningen de eredivisie ingaat met een sluitende begroting van 12 miljoen gulden, twee miljoen meer dan vorig seizoen. “Alles wat we meer ontvangen kunnen we aan nieuwe spelers besteden.”
De aandacht van FC Groningen richt zich allereerst op versterking van de verdeding. Daar verdwijnen met Schoenmakers en Matthijs twee spelers, waar er voorlopig met Janssen nog maar eentje voor terugkomt. “Daarnaast willen we voor elke linie een versterking aantrekken,” vertelt Nijland iets meer over de transferplannen van zijn club.
De directeur kondigde tevens aan dat FC Groningen volgend seizoen de thuiswedstrijden in principe weer op de vertrouwde zondagmiddag gaat afwerken. Ook gaat de club bij de KNVB een dispensatieverzoek indienen voor het gebruik van de ruim 3000 staanplaatsen in het stadion. FC Groningen verwacht in veel wedstrijden niet genoeg te hebben aan de 11.200 zitplaatsen die het Oosterparkstadion op dit moment telt.
Terug naar de wedstrijd. Van meet af aan stond vast dat Emmen FC Groningen de punten niet cadeau zou doen. Diverse spelers en trainer Jan de Jonge hadden dat in de media al aangekondigd. Emmen maakte de belofte meer dan waar. Met soms schandalige overtredingen gingen de Drenten hun noorderburen te lijf.
Scheidsrechter Herman van Dijk hield rood op zak maar trok wel vijf keer geel voor Drentse overtredingen. Trainer Jan van Dijk roemde het volwassen gedrag van zijn spelersgroep die zich niet liet intimideren of provoceren door het optreden van Emmen.
FC Groningen opende sterk met vier kansen en kansjes in de eerste twintig minuten. De beste kans was voor Dominique van Dijk die alleen voor doelman Ten Rouwelaar de bal naast de paal schoof.
Emmen nam de regie in het laatste kwartier over. FC Groningen had het aan de excellerende Beukenkamp te danken dat het met 0-0 kon gaan rusten.
Met windkracht acht in de rug waren de beste kansen na rust voor FC Groningen. In de derde minuut scoorde Magnus Johansson 0-1. De Zweed schoot de bal via een tegenstander met een boog achter Ten Rouwelaar in het net. De vreugde bij spelers en supporters was immens. In het restant was Emmen via Kocks en Zuurman nog twee keer dichtbij de gelijkmaker maar Beukenkamp reageerde in beide gevallen perfect.
Aan de andere kant hadden Paul Janssen, Dominique van Dijk en Hans Visser elk twee kansen op een tweede treffer van FC Groningen. Dat die uitbleef interesseerde uiteindelijk niemand. FC Groningen promoveert en alleen dat telde. Opstelling FC Groningen: Beukenkamp – Johansson, Matthijs, Schoenmakers, Janssen – Leonardo (75. Alberda), Gregoor van Dijk, Dominique van Dijk, Maximiano (78. Van Dinteren) -Drent en Visser (83. Hugo).