sport

15 apr 2018, 18:06

FC Groningen speelt zich zo goed als veilig; na 2-1 thuiszege op Roda JC

FC Groningen speelt zich zo goed als veilig; na 2-1 thuiszege op Roda JC

De druk lijkt van de ketel bij FC Groningen. Een 2-1 overwinning in het eigen NoordLease Stadion op Roda JC zondagmiddag zorgde daarvoor. Groningen klom naar de dertiende plaats in de Eredivisie met 33 punten uit 31 wedstrijden en de FC heeft nu zeven punten voorsprong op de fatale zestiende plaats. Daar staat Roda JC. Daarom was het onderlinge treffen cruciaal. Ritsu Doan en Jesper Drost maakten voor ruim 20.000 toeschouwers de doelpunten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Limburgers hadden de afgelopen drie wedstrijden gewonnen, waardoor met enige angst uitgekeken werd naar dit cruciale treffen. In de praktijk bleek daar weinig van. Dat kwam mogelijkerwijs ook, omdat de thuisploeg na een kwartier al op voorsprong kwam. Zeefuik deed de voorbereiding en nadat Doan zijn directe tegenstander zijn hakken liet zien, schoof hij de bal beheerst in de verre hoek. De achtste treffer van het seizoen voor de Japanner. Trainer Ernest Faber had ervoor gekozen om de tegenstander vanuit verdedigende stellingen te bestrijden en dat pakte goed uit, want de gasten dwongen nauwelijks iets af.

Direct na de pauze had Tom van Weert de 2-0 al op de schoen, maar doelman Jurjus redde met zijn voeten. Het was uitstel van executie. In de 49e minuut was het wel raak. Een voorzet werd door Drost op het doel gekopt. De bal kwam terug en vervolgens joeg de aanvallende middenvelder de bal in de kruissing. Geruggensteund door de voorsprong en de geleverde energie was toen al duidelijk dat de zevende overwinning van het seizoen in de maak was.  De 2-1 van Kum uit een hoekschop ruim een kwartier voor tijd kwam zomaar uit de lucht vallen. Daardoor werd het toch nog spannend.

En kreeg ook Roda JC plots kansen.  De thuisploeg werd nerveus, leed veel meer balverlies dan in de eerste zeventig minuten en slaagde er niet in om de wedstrijd in het slot te gooien. Gelukkig brandde het uiteindelijk niet meer aan ondanks een aantal hachelijke momenten voor het doel van doelman Padt van FC Groningen. De groenwitten zijn nog niet helemaal veilig, maar de meeste zorgen zijn inmiddels wel geweken. En dan is het een seizoen geworden om heel snel te vergeten. Nog drie wedstrijden en dan is het seizoen voorbij. Uit naar FC Utrecht en landskampioen PSV plus daar tussen in thuis tegen Excelsior.