FC Groningen loopt averij op in strijd om directe promotie

Na zes overwinningen op rij en een flinke opmars op de ranglijst was de euforie rondom FC Groningen groot. Directe promotie lijkt een kwestie van tijd. Maar de 1-1 tegen NAC Breda is een streep door de rekening. De achterstand op nummer twee Roda JC is nu drie punten met nog vijf duels te gaan.

FC Groningen eerder dit seizoen thuis tegen Willem II

Veel misstappen kan de club zich nu niet meer veroorloven om de promotiekansen via plek twee in eigen hand te houden. Het doelsaldo ten opzichte van de ploeg uit Kerkrade is drie treffers beter. Dat is een mooi extraatje in de wetenschap dat beide ploegen elkaar op de laatste speeldag van de reguliere competitie, op zondag 10 mei, treffen. Het doelsaldo kan doorslaggevend zijn.

Het was zeker niet zo dat FC Groningen door de ondergrens zakte. De mannen van trainer Dick Lukkien hadden ook zomaar kunnen winnen als bij de kansen die er kwamen er iets meer scherpte was geweest. Met name de spelmakers Laros Duarte en Luciano Valente hadden niet hun beste dag. De gasten hadden een aantal mindere resultaten achter de rug en hadden iets recht te zetten.

Bovendien was de warmte een factor in het intensieve spel van FC Groningen geen positieve factor. Een aantal redenen waarom het niet lukte om de zevende wedstrijd op rij te winnen. Vijf minuten na rust kwam de thuisploeg op achterstand. Doelman Hidde Jurjus stopte in eerste instantie een strafschop, maar de rebound kwam uiteindelijk bij Royo, die bij de tweede paal vrij in kon koppen.

De gelijkmaker viel in de 66e minuut toen Johan Hove van dichtbij een voorzet van Marco Rente binnengleed. Daarna lukte het niet om in een uitverkochte Euroborg de winnende nog te maken. Komende zondag wacht de uitwedstrijd tegen nummer 12 VVV Venlo. Een must win in de wetenschap dat concurrent Roda in Oss aantreedt tegen nummer zeventien TOP Oss.